Avertismentul medicilor infecționisti pentru asimptomatici

Coronavirus field hospital in Madrid

31 March 2020, Spain, Madrid: Medics in full protective gear attend a coronavirus patient at a temporary hospital set up at IFEMA event venue. Photo: Ricardo Rubio/Europa Press/dpa

Tot mai multi ieseni infectati cu Covid ajung in spital in stare grava. Acestia isi schimba starea dupa ce in primele zile au o forma usoara a bolii. Infectionistii le recomanda pacientilor asimptomatici sau cei cu forme relative usoare sa apeleze la medicul de familie daca starea lor se modifica brusc.

Medicii infectionisti cer o implicare mai activa a medicilor de familie in monitorizarea pacientilor cu forme usoare de Covid. De asemenea, asimptomaticii sunt sfatuiti sa urmeze schema de tratament propusa de medical de familie si sa nu fie tentati sa trateze boala dupa bunul plac.

Carmen Dorobat – manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi:

Din nefericire pacientii ajung tarziu in spital, fie ca nu semnaleaza la timp medicului de familie ca s-a modificat ceva in starea lor de sanatate si aici as vrea sa subliniez ca am vrea o implicare mai active a medicului de familie in ceea ce priveste sfatul pacientului, sa se adreseze medicului de familie si infectionist dupa ce simte ca lucrurile nu snt in regula. Iar pe cealalta parte, ma gandesc, dupa ce vad pe retelele de socializare propuneri de tratament. Eu as sugera celor care au un test pozitiv si sunt asimptomatici sa aiba sfatul medicului in privinta administrarii unui tratament.

Pe Internet circula o schema de tratament despre care se spune ca este agreata de toti medicii de familie.

Cei care stau acasa pot sa fie tentati sa ia fel de fel de tratamente care nu fac parte din protocolul agreat la nivelul Ministerului Sanatatii impreuna cu comisia de boli infectioase. Ca urmare, le sugerez pacientilor sa se adreseze medicului de familie iar acesta are la dispozitie la orice ora un numar de telefon al unui medic infectionist in camera de garda a Spitalului de Boli Inectioase din Iasi