Avertisment ‘Moldova Vrea Autostrada’ : „Risc major de ratare a finanțării unei secțiuni din Autostrada A8!”

Asociatia Moldova Vrea Autostrada atrage atentia fata de o nouă amânare a termenului de atribuire a licitației pe secțiunea 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, lot inclus pentru finanțare din PNRR şi a cărei execuţie trebuie finalizată până în vara anului 2026.

„Deşi termenul inițial pentru evaluarea calificării ofertei, evaluarea tehnică și financiară a fost 24 mai 2023, ulterior acesta s-a amânat pentru luna septembrie, apoi pentru 19 octombrie 2023, ca acum să avem un nou termen – 17 noiembrie 2023. În aceste condiţii avertizăm public atât CNAIR, cât şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii că fereastra de oportunitate a finalizării etapei de Proiectare + Execuție pentru capătul vestic reprezentând 24,4 km de drum rapid se restrânge foarte mult în scenariul fără contestații. Reamintim că, se conturează aproape 6 luni de întârziere în etapa de licitație, durata Contractului va fi de 30 luni de la eliberarea Ordinului de Începere Lucrări, iar data publicării anunțului de licitație a fost acum 10 luni, pe 29.12.2022. Mai mult, contractul de execuţie trebuie semnat cel târziu la 31.12.2023”, a transmis Asociatia Moldova Vrea Autostrada.

Organizatia mai atrage atentia ca proiectele mari de infrastructura din regiune sunt in intarziere.

„Nu înţelegem nici apatia şi lipsa de disponibilitate pentru şedinţele de progres organizate de către reprezentanţii CNAIR împreună cu proiectanţii, autorităţile publice locale, societatea civilă şi parlamentarii interesaţi de proiectele de infrastructură mare din regiunea Moldovei, şi acestea fiind amânate în mod repetat în ultimele luni. Situaţia este total nemulţumitoare, per ansamblu toate proiectele din această regiune înregistrând întârzieri importante, fiecare astfel de întâlnire de progres având drept scop identificarea potenţialelor cauze de întârziere şi soluţionarea lor din timp, stimularea şi sprijinirea proiectanţilor pentru a se încadra în termenele contractuale şi transparentizarea acestui proces în scopul informării corecte şi corelat cu realitatea existentă a publicului larg”, a mai precizat Asociatia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *