Avem o tara! Ce facem cu ea? La mulți ani, România!

Centenar

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României a dus la constituirea României Mari. Timp de doua saptamani, reporterii Tele M i-au intrebat pe romani cum arata tara lor in an centenar. Avem o tara! Ce facem cu ea? La multi ani, Romania!

„Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a ­tuturor gândurilor omenești”, se statua, printre altele, în Rezoluția Adunării Naționale de la Alba-Iulia din 1918. România Mare privea spre viitor cu încredere, ­entuziasm și înțelepciune. Și se inspira din modernitatea gândirii începutului de secol XX în Europa apuseană. La 100 de ani de la evenimentele marete, i-am gasit pe romani dezamagiti, dezgustati de politica si politicieni, saraci si satui de coruptie si minciuni. Romania oamenilor simpli e pe marginea prapastiei iar speranta vine doar de peste granite.
Suntem în anul în care celebrăm 100 de ani de la Marea Unire. Anul Centenarului, denumit simbolic. Romanii vor unitate si decenta, adevar si oameni competenti care sa le conduca destinele. Concluzia cea mai potrivita a venit astazi de la un roman de clasa a VII a.

Avem o tara! Ce facem cu ea? La multi ani, Romania!