Avem o țară! Ce facem cu ea? La mulți ani, România!

Constantin Florea

E 23 noiembrie si astazi ne intoarcem in timp – ajungem in Romania anului 1916. Este anul in care in timpul primul razboi mondial intre 25 noiembrie si 3 decembrie a avut loc Bătălia pentru București, cea mai mare operațiune militară a armatei române din anul 1916, condusă de generalul Constantin Prezan, în încercarea de a opri contraofensiva Puterilor Centrale. In acelasi an, se nastea eroul pe care il cunoastem astazi: veteranul de razboi, Constantin Florea. Cat despre noi – avem o tara! Ce facem cu ea? La multi ani, Romania!

Domnul Constantin Florea a implinit anul acesta 102 ani. S-a nascut pe vreme de razboi iar cea mai mare parte a tineretii si-a petrecut-o in cel de-al doilea razboi mondial. Fost mecanic de aviatie la Flotila 1 Aviatie Iasi, domnul Constantin are amintiri limpezi din anul 1938. Avea 22 de ani si a plecat sa lupte pentru tara.

Domnul Constantin Florea ne povesteste despre anii grei in care nemtii au venit si au pus stapanire pe tara.

Eroul nostru isi aduce aminte de vremuri si de oameni. Pentru superiori, un mecanic de avioane ca el nici nu exista. Lui ii placeau avioanele iar mancarea de la popota era buna, cat despre timp si liber si distractii ,nici pomeneala.

Vremurile erau grele iar oamenii aveau nevoie de iubire si atunci. Pe vremea cand a fost curier a avut si o iubita telefonista. De insurat, s-a insurat la 36 de ani, in anul 1952.

Domnule Constantin Florea, ne inclinam si va multumim pentru ca si datorita dumneavostra putem sa-i spunem peste o saptamana Romaniei noastre „la multi ani”.
La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi, unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar la final, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România ( 1 decembrie 2018). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918. În anul 2018, celebrăm Centenarul Marii Uniri.
Avem o tara! Ce facem cu ea! La multi ani, Romania!