Avem o țară! Ce facem cu ea? La mulți ani, România!

ILAS

Cea mai recenta statistica arata ca in iunie 2012, în România trăiau 461 de persoane care au împlinit 100 de ani, iar cel mai bătrân locuitor al țării era o femeie de 112 ani din Tulcea. Cartea recordurilor ne dezvaluie ca Maftei Pop nascut in anul 1804 in Valea Loznii, Sălaj, a plecat dincolo la 15 martie in anul 1952. A fost un bărbat român din Transilvania care deține un record de longevitate, actul său de deces dovedind că a murit la vârsta de 148 de ani. Seniorii nostri, longevivi sau nu, sunt exemplele vii ca romanii sunt de vita trainica. Avem o tara! Ce facem cu ea? La multi ani, Romania!

„Sa traiesti 100 de ani!” e o urare des intalnita pe la noi iar in 2018 centenar- cand ne cautam, poate, mai mult ca oricand reperele si valorile nationale, gasim seniorii. Ii aflam la ei acasa pe oamenii care au rezistat istoriei, razboaielor, foametei sau molimelor. In privirea romanilor cu cativa ani mai mari decat tara, gasesti atatea povesti incat nu-ti mai vine sa te dezlipesti de intalnirea cu adevarul. E un soi de moment de excelenta in care realizezi ca noi, cetatenii mai tineri ai lui 2018, prea ne-am invatat cu binele.  Tanti Marita e sora mai mare a Romaniei mari. Are 104 ani, e o mana de femeie si un intreg univers de barbatie.

Tanti Marita e un munte de intelepciune, de povesti de viata amarnice pe care le citesti in carti mari cu litere aurite.

Pe tanti Marita au ajutat-o mereu credinta si speranta de mai bine. Acum, cand Romania ei implineste 100 de ani. „Fa intai si arata ce-ai facut! De ce sa promiti, daca nu poti faci?” Multumim, tanti Marita si iti sarutam mainile muncite si ochii blajini. Avem o tara! Ce facem cu ea? La multi ani, Romania!