Autovehiculele cu volan pe dreapta, interzise în România

masina cu volan pe dreapta

foto: shutterstock

Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea circula pe drumurile publice din România, conform unui proiect legislativ. Sunt vizate și mașinile deja înmatriculate și înregistrate. În ultimii ani s-a constatat un numar mare de accidente în care au fost implicate aceste autovehicule în România.

La nivelul țării, în 2019 s-au înregistrat 246 accidente în care au fost implicate autoturismele cu volan pe dreapta soldate cu 35 decese și 88 persoane rănite grav. În 2020 au fost 206 accidente soldate cu 34 decese și 61 persoane rănite grav, iar în primele luni ale acestui an, 11 oameni au murit în urma accidentelor.

În ultimele 10 luni, în Iași au fost înregistrate 13 accidente rutiere cu victime în care au fost implicate mașini cu volan pe partea dreapta. 20% dintre acești șoferi au fost găsiți vinovați de producerea accidentelor.

„Pe raza județului Iași au fost înregistrate 13 accidente rutiere soldate cu victime omenești, în care au fost implicate vehicule cu postul de conducere pe partea dreapta. Din punct de vedere operativ aceste vehicule nu reprezintă un risc deosebit.”, a declarat șeful Serviciului Rutier Iași, Mihai Șoric

Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul fiind nevoit să patrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie. Totodata, situația devine și mai riscantă pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile.

„Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât aceste vehicule sunt utilizate cu responsabilitate și cu respectarea normelor legale, nu reprezintă un risc crescut cu excepția manevrei de depășire care reprezintă un factor de risc atâta timp cât infrastructura este proiecata pentru autovehicule cu volan pe partea stânga.”, a adăugat Mihai Șoric.

Cât timp Marea Britanie era membra UE, România a fost obligată să înmatriculeze și autovehicule cu volan pe partea dreaptă. Această obligație a expirat pe 31 decembrie 2020.

Dar, cele deja înmatriculate în România pot circula pe drumurile publice fără probleme, neexistand până acum nicio reglementare specială cu privre la acestea. Senatorul care a depus inițiativa legislativă vrea ca această situație să se schimbe. Proiectul de lege se află în prezent în circuitul parlamentar.