Autostrada Iași-Tg. Mureș rămâne o prioritate pentru PSD Iași

Sharing is caring!

Președintele PSD Iași și parlamentarii social-democrați ieșeni au susținut, în nenumărate rânduri, în fața reprezentanților guvernamentali, pe parcursul anului trecut, asigurarea finanțării pentru continuarea demersurilor de construire ale autostrăzii Iași-Tg. Mureș.

Și în aceste zile când se definitivează bugetul consolidat al României, atât Maricel Popa, președintele PSD Iași cât și parlamentarii social-democrați ieșeni au discutat cu decidenții din Guvern despre proiectele de anvergură care vizează comunitatea noastră, analizând cu maximă responsabilitate liniile bugetare naționale și alocările pentru județul Iași și regiunea Moldovei.

Sunt necesare cateva precizări cu privire la proiectul de construire al autostrăzii Iași-Tg. Mureș:

  1. Proiectul nu a fost omis sau uitat de autorități. A fost prins în planul de dezvoltare al Companiei Naționale de Investiții (CNAIR). Președintele PSD Iași a solicitat ministerului de resort să prevadă un capitol distinct pentru proiectul autostrăzii.
  2. În propunerea de buget vor fi alocate credite bugetare în valoare de 9,3 milioane lei și credite de angajament în valoare de 37,38 milioane lei.
  3. Următorul demers din fișa de proiect care urmează a fi făcut este „Completarea Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț”, împărțită în două tronsoane: Târgu Mureș – Ditrău și Ditrău – Târgu Neamț. Valoarea estimată a contractului este de 29,9 milioane lei fără TVA, cu o finanțare asigurată în cea mai mare parte din fonduri nerambursabile, aferente perioadei de programare bugetară a UE 2014-2020.

“Ne-am întâlnit pe parcursul anului trecut cu reprezentanții ministerelor Finanțelor Publice și Transporturilor, dar și cu cei ai Companiei Naționale de Investiții (CNAIR) în vederea susținerii proiectului autostrăzii A8. Recent a fost adoptată și promulgată Legea 291/2018 privind aprobarea acestui obiectiv de investiții. Am avut garanția atunci, am primit-o și acum. Autostrada va fi bugetată pentru acest an și vor fi demarate procedurile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice. Finanțarea autostrăzii Unirii va fi inclusă ca articol distinct în Legea Bugetului de Stat pe 2019. Respect preocuparea asociațiilor non-guvernamentale pentru construirea autostrăzii, însă, nu pot să nu remarc faptul că exista tendința de a-și politiza acest demers. Din păcate, se recurge la strategii de imagine specifice perioadelor de campanie. De asemenea, vom avea bugetată și șoseaua de centură a Iașului, pentru proiectare și execuție. Nu lăsăm treburile nerezolvate. Avem datoria să mișcăm lucrurile, iar aceste proiecte să își găsească finalitatea în următorii ani. Împreună cu toți colegii parlamentari PSD Iași constituim o singură voce la București, aceea de reprezentare a comunității ieșene. Este prevăzut în buget și un Program pilot, cu măsuri pentru dezvoltarea regiunii Nord-Est.” a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași. (Comunicat de presa)

 

shares