Autostrada A8, analize facute pe “genunchi”

foto_autostrada

Astazi a avut loc o intalnire a asociatiilor care militeaza pentru construirea Autostrazii A8. Acestea au demontat punct cu punct analiza realizata de Banca Europeana de Investitii la cererea Ministerului Transportului pentru coridorul european Moldova – Transilvania.

Asociatiile „Moldova vrea Austostrada” si „Impreuna pentru A8” considera ca nu se vor depasi problemele financiare ale regiunii doar prin constructia oricarei autostrazi. Ministerul Transporturilor a incercat sa duca in derizoriu realizarea autostrazii A8 aducand in discutie o teza falsa conform careia A13, Brasov – Bacau ar conecta mai usor Moldova la Transilvania.

In egala masura, asociatiile pentru A8 considera ca analiza Bancii Europene de Investitii care ofera credite nu poate fi corelata cu realitatea si ofera exemplul raportului intocmit de Comisia Europeana, care acorda fonduri nerambursabile.In plus, iesenii considera ca datele de trafic pe care se bazeaza Ministerul Transporturilor sunt false. De exemplu, pentru traseul Letcani – Targu Frumos, anunta un trafic mediu pe zi de 11.900 masini, in conditiile in care cifrele oficiale prezentate in 2010 prezentau un trafic de 14.200 masini pe zi. Realizarea autostrazii A13 Brasov – Bacau nu are conectivitate cu niciun alt tronson de autostrada care se afla in faza de proiectare sau executie.