Autostrada A7 risca sa piarda banii din PNRR

Autostrada Ploiești-Pașcani risca sa piarda 1,9 miliarde de euro din bani europeni. Cel mai avansat tronson dintre cele 13 loturi abia a ajuns la 20% din lucrari, potrivit fostului secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Horatiu Cosma. Autostrada Moldovei are 320 de km si costa 4 miliarde de euro, fiind cel mai mare proiect de infrastructura rutiera finantat prin PNRR.

Lucrarile nu avanseaza, eforturile de a obtine banii au fost grele, iar in prezent Ministrul Transporturilor nu cauta solutii sa urgenteze derularea proiectului.

Horațiu Cosma, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor

Ar fi chiar o tragedie ca lucrurile sa nu se intample asa cum ne dorim cu totii sa avem autostrada finalizata cel tarziu in 2026 si sa beneficiem cu totii de aceasta finantare europeana. De ce lucrurile nu  se misca cum ar trebui? Pai, de exemplu, santierele dinspre Ploiesti si Buzau, primele care au intrat in lucru fix acum un an in august 2022, au termen de executie de 20 de luni, deci dupa 12 luni de lucrari, ar trebui sa fim undeva la 50%-60% stadiu in teren, sa fim la pas cu termenul contractual. Nici pomeneala, sansele sunt undeva la 15%-20%.

Horațiu Cosma trage un semnal de alarma catre Sorin Grindeanu. Acesta vrea ca ministrul sa urmareasca santierele, termenele contractuale, sa cheme la raport constructorii si sa gaseasca o solutie sa impulsioneze lucrarile.

Horațiu Cosma, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor

Sunt zone inca neatacate cu probleme in proiectul pus la dispozitie de catre Compania de Drumuri, cu constructor relativ slab mobilizat si peisajul acesta apare si mai departe spre Pascani. Din ce stiu intre Buzau si Pascani nici nu au inceput lucrarile si din aceasta primavara sunt semnate contractele, deci practic s-a ratat o vara.

In prezent, pe cele 10 tronsoane, stadiul in teren este intre 0% si 18%. Constructorii nu au trecut inca pe acolo si a inceput sa creasca iarba pe autostrada. Totodata, tronsonul de la Buzau a fost licitat pe 1 iunie 2021 si nu are inca contractul semnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *