Autostrada A7 Bacău-Pașcani, finanțată prin PNRR. Câți kilometri va avea și când va fi gata

A7

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si Ministerul Transporturilor au semnat contractul de finantare pentru Autostrada A7 Moldova, sectorul Bacau-Pascani.
Valoarea totala a proiectului este de peste 7,32 miliarde de lei, mai putin de 30- din suma provenind din fonduri europene. Valoarea fondurilor europene aferente PNRR este de aproximativ 2 miliarde de lei. 

„Obiectivul general al proiectului reprezinta o crestere a mobilitatii pe reteaua de infrastructura rutiera TEN-T Core, prin reducerea timpului de calatorie, îmbunatatirea conditiilor de calatorie si siguranta traficului, precum si dezvoltarea zonelor pe care autostrada le va servi, precum si economia de combustibil”, transmite Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere. 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt 77,3 km de autostrada, care va avea 112 poduri si pasaje, noua noduri rutiere, doua spatii de serviciu si doua parcari de scurta durata. 

Perioada de implementare a proiectului este de 52 luni, respectiv din septembrie 2022 pâna la 31.12.2026, aceasta cuprinzând, daca este cazul, si perioada de desfasurare a activitatilor proiectului înainte de semnarea Contractului de Finantare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Traseul autostrazii se compune din 3 loturi:

-Lot 1 între UAT Saucesti (judet Bacau) si Trifesti (judet Neamt), km 0+000 — Km 30+300, cu lungimea de 30.3 kilometri.

-Lot 2, între Trifesti (judet Neamt) si Gheraesti (judet Neamt), km 30+300 — Km 49+299, cu lungimea de 18.999 kilometri.

-Lot 3, între Mircesti (judet lasi) si Pascani (judet Iasi), km 49+299 — Km 77+393.7, cu lungimea de 28.094 kilometri.

Sectorul de autostrada cuprins între Bacau si Pascani va traversa judetele Bacau, Neamt si Iasi. În apropiere de Pascani, autostrada A7 se va intersecta cu viitoarea Autostrada a Unirii – A8, intersectie care va fi amenajata sub forma unui nod turbion.

Pe întreaga lungime a autostrazii vor fi plantate 140 de hectare de perdele forestiere cu rol anti-înzapezire.

Autostrada Moldovei A7 are aproape 440 de kilometri de la Ploiesti (Dumbrava/A3) si pâna la Siret, la granita cu Ucraina. De la Ploiesti pâna la Pascani (circa 320 de km) a fost prinsa pe finantare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Conditia esentiala: proiectele sa fie finalizate pâna în 2026.