Autorizaţiile de construire au scăzut cu 24% in Iasi

constructii

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în judeţul Iaşi în luna decembrie a fost cu peste 50% mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2021. Constructorii şi dezvoltatorii imobiliari dau vina pe birocraţia care ţine blocate proiectele, dar spun şi că o altă explicaţie ar fi aceea că pur şi simplu s-au depus mai puţine cereri de autorizare a construcţiei de clădiri rezidenţiale.

În luna decembrie 2022, în judeţul Iaşi s-au eliberat 93 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 35,9% mai puţine comparativ cu luna anterioară şi cu 50,5% mai puţine faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, potrivit unui comunicat al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi.

„Vânzările în imobiliare nu merg, aşa că dezvoltatorii au mai slăbit puţin ritmul. Am înţeles că mai sunt şi blocaje la autorităţi, dar asta nu pricep, de ce ar bloca autorităţile eliberarea autorizaţiilor de construire, când locuinţele noi aduc primăriilor noi venituri, prin impozitele pe care le încasează? Scumpirea materialelor de construcţie şi scăderea interesului clienţilor pentru piaţa imobiliară sunt, mai degrabă, explicaţii ale acestui fenomen”, crede Dumitru Hriţicu, antreprenor în domeniul construcţiilor din Iaşi.

De fapt, decembrie 2022 a fost luna cu cele mai puţine autorizaţii eliberate în judeţul Iaşi (93, din care 10 în mediul urban şi 83 în mediul rural), în ultimii doi ani. Până la acest moment, luna ianuarie 2021 înregistrase cele mai puţine autorizaţii eliberate (122, din care 12 în urban şi 110 în rural). Şi niciodată în ultimii doi ani nu au fost eliberate atât de puţine autorizaţii pentru construire de clădiri rezidenţiale în mediul rural (sate şi comune) ca în decembrie 2022.