Autoritățile vasluiene sunt în alertă din cauza pestei porcine

foto_porci

La Prefectura din Vaslui s-a desfăsurat sedinta Centrului Local de Combatere a Bolilor, convocată de prefectul Eduard-Andrei Popica, datorate evolutiei alarmante a focarelor de Pestă Porcină Africană. Peste porcina face ravagii in Romania. In ultimele saptamani, de cand a fost depistata la animale crescute in gospodarii, dar si in ferme, zeci de mii de porci au fost sacrificati. Doar intr-o ferma din Tulcea au fost ucise peste aproape 45.000 de animale, in speranta ca raspandirea bolii va fi impiedicata. Vasluienii sunt in alerta dupa raspandirea bolii.
“Riscurile sunt foarte mari si la noi, mai ales că focarele vin din Ucraina, iar boala se transmite prin porcii mistreti care tranzitează granita”, a spus pefectul Eduard Popica. Reprezentantii DSVSA au avertizat primarii că trebuie să aibă pregătit un loc în care să îngroape animalele infectate, în caz de aparitia vreunui focar.
“Locul si dimensiunea locului de îngropare trebuie stabilit în functie de numărul de sate componente, relief, cursurile de apă. De la 18 comune nu am primit avizele de mediu si nici coordonatele GPS pentru aceste gropi. Scopul principal al acestei întâlniri este tocmai acesta, de a stabili locurile respective, pentru ca, în momentul aparitiei epidemiei, reprezentantii DSVSA, politia si armata să treacă la uciderea animalelor infestate”, a spus Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui.
La nivelul judetului Vaslui nu sunt identificate cazuri de pestă porcină africană, însă prefectul Eduard-Andrei POPICA a solicitat primarilor să tină cont de planul de măsuri si actiuni, ce va fi aplicat în cazul aparitiei Pestei Porcine Africane.