Autoritatile tac malc desi valorile de poluare din cauza prafului sunt de 5 ori mai mari deja la statia din Tomesti

praf tomesti

Cifre dezastruoase astazi la Iasi, inca de la primele ore ale diminetii. Valorile de PM10 la statia de masurare a calitatii aerului din Tomesti au depasit de 5 ori valorile zilnice admise. La ora 12.00 s-au inregistrat 258.11µg/m³, fata de 50 µg/m³ cat este limita zilnica maxima admisa. Mai multi ieseni s-au plans de usturimi la nivelul gatului.

Valorile sunt foarte rele si in alte doua statii din oras. In statia din Cantemir, deja s-a inregistrat valoarea de 115.14µg/m³ iar in statia din Aroneanu 105.01µg/m³.

„In mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm. De altfel, pe imaginile satelitare detaliate se poate vedea cum la est de norul enorm de praf discutat mai sus există transport de fum din surse de incendiu punctuale de la sol. Unul din punctele acestea este situat chiar în zona centralei nucleare de la Zaporojie, mult discutată în ultimul timp. Un alt incendiu major se manifesta în zona Donețk, iar un altul se găsește la mijlocul distanței dintre cele două”, sustine profesorul Lucian Sfica, de la Universitatea Cuza.

Fenomenul este ingrijorator, considera si Silviu Gurlui, care a monitorizat azi noapte situatia. „Am ajuns la Breazu, pornind din Bucium. Supraveghez atmosfera. Tusesc, stranut, senzatie de febra. Clar, o stare tipica, alergica, la ce e in atmosfera. O atmosfera greu greu respirabila. Zona spre Copou, Breazu, pare mai incarcata decit zona Bucium. Monitorizez si oxigenul. Pe Sararie, a scazut cel mai mult. La 20.6 %. In rest, spre 21%, cu mici variatii in sus. PM este mare la particule mari, depaseste 50 de micro/m3. Nu e enorma. Dar starea de ansamblu, temperatura mare, umiditate mare. Nu-mi mai dau seama. Apa curge pe mine parca as fi in solar. O usoara febra ma incearca, probabil e indusa de alergie. Vad acum pe harti ca s-a pornit polenul de pelin. Poate e si de acolo. Cert e ca nu e de stat la ora asta afara”, a explicat aseara profesorul.