Autoritățile sunt incapabile să rezolve problema traficului din Iași. Proiecte abandonate din cauza costurilor ridicate. Primăria a ajuns la fundul sacului

Traficul infernal reprezinta o problema majora pentru municipiul Iasi datorita consecintelor pe termen lung asupra mediului, infrastructurii rutiere si a cresterii cheltuielilor pentru operatorii economici si persoanele fizice. Pentru decongestionarea traficului, autoritatile locale si cele judetene, au ramas la stadiul proiectelor doar pe hartie.

In lipsa variantelor ocolitoare, a inelelor metropolitane, a pasajelor rutiere si centurilor de legatura, intrarile si iesirile din oras sunt blocate iar TIR-urile de marfa circula nestingherite prin Iasi. Infrastructura a ramas neschimbata fata de epoca lui Ceausescu iar in 33 ani, doar trei proiecte rutiere au fost realizate in zona Iasului: Pasajul Mihai Eminescu, pasarela Alexandru si varianta ocolitoare spre Vaslui.

Pe fondul dezvoltarii Zonei Metropolitane si cresterii numarului de locuitori, ca urmare a migratiei cetatenilor din Republica Moldova, prezentei refugiatilor ucraineni si exodul tinerilor din judetele limitrofe, Iasul se sufoca din cauza numarului mare de masini. Transportul Public in Comun este subdimensionat iar proiectele de dezvoltare lipsesc cu desavarsire. In plus, semaforizarea din oras este prost sincronizata in timp ce trecerile de pietoni sunt amplasate fara noima, uneori in zonele care genereaza ambuteiaje frecvente.

Razvan Timofciuc – consilier local

„Administratia locala nu a tinut pasul cu dezvoltarea orasului. Vedem ca in fiecare zi intrarile in oras sunt gatuite, vedem in fiecare zi nervi, poluare, stres si timp pierdut de catre ieseni pe care l-ar putea petrece cu familiile sau pe care l-ar putea petrece producand. Nu s-a intamplat asta pentru ca mereu au fost alte prioritati, nu a existat o viziune mare, de ansamblu care sa prioretizeze investiții in acest domeniu prioritar. Paradoxul face ca exista documente, avem planul de mobilitate urbana, aprobat acum 7 ani care realizat in parteneriat cu Banca Mondiala, ne spune exact ce trebuie făcut pentru fluidizarea traficului in muncipiul Iasi. Deci solutiile sunt pe hartie cel putin, dar din pacate ele nu sunt puse in practica.”

Pasajul Socola, erodat de-a lungul timpului nu a intrat nici macar acum in reabilitare, desi responsabilii din primarie sustineau ferm la inceputul lunii septembrie ca lucrarile sunt pe cale sa inceapa. Potrivit consilierului local, Razvan Timofciuc, Primaria a ajuns la fundul sacului.

Răzvan Timofciuc – consilier local

„Primaria este intr-o forma de faliment in acest moment. Costurile cu termoficarea si cu transportul public au facut ca bugetul primariei sa ajungă la fund. Si de asta desi pana acum este semnat contractul de lucrari, s-au facut mici organizari de santier fara a se intra masiv. Este semnat contractul de lucrari, doar că problema este de fonduri in acest moment, o parte din bani vin de la guvern, dar primaria la nivel local nu mai are fonduri pentru ca vedem se cheltuie zeci de milioane de euro pe tot felul de lucruri in  urma carora nu ramane nimic si de aceea proiecte prioritare cum este Buciumul nu nu sunt duse la bun sfarsit.”

Nici la capitolul parcari, Iasul nu sta mai bine. Daca in Cluj s-au construit peste 10 parcari supraterane, iar Oradea va incepe in zona Spitalului Judetean o noua constructie, la Iasi proiectul din zona Musatini a fost abandonat din cauza costurilor ridicate iar masinile parcheaza in continuare la bordura. Pistele de biciclete, pasajele din Podu Ros, tunelul din fata Palatului Culturii sunt alte proiecte ratate de autoritatea locala.

Nici Consiliul Judetean nu se misca mai bine la capitolul proiecte de infrastructura rutiera, daca ne referim la largirea drumului din capat CUG, proiectul Uricani – Cicoarei, despre care Costel Alexe spunea in campanie ca proiectul va fi gata intr-o luna sau proiectul Centurii Iasi – Est. La generarea acestei situatii au „contribuit” din plin si parlamentarii ieseni, prin cei 30 ani de nepasare fata de nevoile alegatorilor.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *