Autoritatile sunt in alerta dupa un incendiu de padure in apropierea zonei de excludere din Cernobal

cernobal

Azi noapte, a luat foc litiera forestieră din districtul Vîșhorod, Ucraina, fiind afectate de flăcări aproximativ 45 de hectare de pădure, aflate în apropierea zonei de excludere a CNE Cernobâl. Momentan, rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului, care monitorizează permanent evoluția radioactivătății mediului la nivel național, nu a pus în evidență, modificări ale radioactivității factorilor de mediu.

Valorile înregistrate în ultimele 24 de ore se situează în domeniul de variație al fondului natural specific acestei perioade.Monitorizarea atentă a evoluției situației radioactivității mediului, coroborată cu direcția curenților de aer, va continua. De asemenea, având în vedere simulările modelelor numerice rulate de ANM privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile, se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud- sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.

Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h. Începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 mai) circulația aerului se va reorienta și se va realiza dinspre vest către est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei. În zona de evoluție a norului de fum, în intervalul 19 – 21 mai, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă.