Autoritățile pasează responsabilitatea

poza8

Parchetul General a preluat ancheta in cazul tragediei de la Piatra Neamt fiind deschis un dosar sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa. Autoritatile arunca vina de la unii la ceilalti pentru tragedia de la Spitalul Judetean Piatra Neamt. Sectia de Terapie Intensiva a fost mutata sambata de la etajul 3 la etajul 2, dar pentru aceste modificari era nevoie de un aviz din partea DSP, sustine prefectul judetului Neamt. Conducerea unitatii medicale, spune ca sectiile ATI au aviz de la DSP cu privire la circuite.

x

Intr-o conferinta de presa care a avut loc cu doua zile inaintea incendiului, Lucian Micu, managerul spitalului, spunea ca spera sa obtina avizul de la DSP cat mai repede, pentru marirea numarului de paturi de la ATI. Au fost modificate circuitele functionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau sa fie tratati pacientii pozitivi, in doua saloane de cate 8 paturi. Pana la acel moment, pacientii pozitivi erau tratati la etajul III. Conform DSP Neamt, Spitalul Judetean Piatra Neamt a cerut aviz in data de 26 martie a acestui an pentru 10 paturi dedicate pacienților pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienți intubați și cu potențial de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical. De asemenea, 24 de paturi de la etajul II pentru pacienții suspecti in asteptarea rezultatelor și pacienții negativi, care inca se aflau internati in spital si necesitau tratament pe terapie intensivă. Unitatea sanitara a functionat cu aceasta structura avizata de D.S.P. Neamt, pana la data de 14 noiembrie. Pentru modificările facute pe 14 noiembrie, Directia de Sanatate Publica spune că nu a dat niciun aviz. In urma cu cateva zile, intr-o conferinta de presa, Lucian Micu, managerul spitalului sustinea ca se lucreaza pentru marirea numarului de paturi la ATI.

Lucian Micu, manager Spitalul Judetean Piatra Neamt

00.01 Lucram cu personalul tehnic la o recompartimentare a ATI-ului din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt, pentru a gasi o solutie pentru marirea numarului de paturi. La sfarsitul acestei saptamani speram sa fie operational si sa depunem documentatia pentru a obtine avizul de la DSP cat mai repede. 00.47

Prefectul George Lazar sustine ca mutarea pacientilor de la un etaj la altul nu avea aviz al Directiei de Sanatate Publica.

George Lazar, prefectul judetului Neamt

03.12 Etajul 3 care era zona de ATI pentru pozitivi a fost mutata la etajul 2. O astfel de modificare de structura se face cu aviz DSP si dupa aia se intra intr-o logica corecta a lucrurilor. Din datele din adresa DSP, Spitalul Judetean nu ar fi cerut aviz de modificare a structurii. 03.45

Conducerea spitalului sustine ca a fost necesară utilizarea unuia sau mai multor saloane de la etajul 2, unde este situată secția de ATI anterior înființării secției ATI Covid de pe etajul 3. Acestea au fost pregătite și dotate ca saloane ATI, anterior perioadei pandemiei iar numarul de paturi nu s-a suplimentat. Cele două secții ATI ar avea aviz de la DSP cu privire la circuite iar zona în care s-a intervenit pentru extindere nu era funcțională și se afla într-o zonă diferită față de cea în care s-a produs incendiul. Sectia ATI pentru pacienti cu COVID-19 de la Spitalul Judetean Neamt a fost mutata de la etajul trei la etajul al doilea al cladirii in cursul zilei de sambata. La cateva ore dupa mutare, 10 pacienti au murit in incendiu.