Autoritățile locale vor să reabiliteze pasajul de la Gara Internațională

WhatsApp Image 2022-07-26 at 15.38.50

Reabilitarea pasajului de la Gara Internațională este de mai bine de zece ani în faza de discuții. Chiar dacă se află într-o stare avansată de degradare, autoritățile locale nu pot interveni cu niciun fel de investiție pentru că pasajul se afla în administrarea companiei de Căi Ferate Române. În aceeași situație se află și Gara Internațională a cărei clădire este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

De ani de zile se încearcă reabilitarea pasajului de la Gara Internațională, dar fără succes. Această cale de acces are un stadiu ridicat de degradare, infiltrații în pereți si sisteme de iluminat necorespunzătoare. Oamenii spun că este o adevărată aventură să mergi prin pasaj mai ales pe timpul nopții. Din păcate, acesta se află în administrarea CFR, singura instituție care poate face investiții. De-a lungul timpului, Primăria Iași a intenționat să preia pasajul și gara, însă nu a reușit. Pe parcursul anului 2021 a fost întocmită o expertiză tehnică a pasajului de către CFR şi s-a elaborat Documentaţia de Avizare a lucrărilor de intervenţie. De atunci și până acum, nu s-a mai făcut nimic.

Primăria a făcut mai multe demersuri pentru a-l prelua în administrare, dar acest lucru nu fost posibil pentru că nu au fost de acord cei de la Ministerul Transporturilor, dar acum avem cadru legal pentru preluarea Gării Internaționale și a pasajului subteran din zonă în administrarea Primăriei. După cum știți pasajul și Gara arată execrabil, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local USR.

Deocamdată, pentru pasajul și Gara Internațională nu se poate face nimic.

Gara Internațională este o gară cu regim special care stă în subordinea Ministerului de Interne prin Serviciul de Poliție de Frontieră alături de Ministerul Transporturilor nu poate face rezultatul unui transfer către autoritățile publice locale. De asemenea, referitor la pasajul subteran, noi am demarat la lucrările la cel din Frumoasa. Am reușit să îl aducem în inventarul public al municipiului Iași și sperăm ca până la finalul anului să finalizăm lucrările de modernizare. Ulterior, dacă își va arăta interesul Ministerul Transporturilor pentru a ne transfera pasajul să demarăm o procedură de proiectare, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

În 30 iunie 2022, guvernul României a adoptat o Ordonanță care prevede că unitățile administrativ-teritoriale în baza documentațiilor tehnico-economice elaborate pot propune Ministerului Transporturilor diferite parteneriate pentru implementarea de proiecte de infrastructură feroviară publică.