Autorităţile locale din judeţul Vaslui se pregătesc să mărească taxele pentru anul 2023

centura vaslui1

Autorităţile locale din judeţul Vaslui se pregătesc să mărească taxele pentru anul următor, ceea ce îi nemulţumeşte pe contribuabili.

Cheltuielile pentru alimentele şi utilităţi sunt din ce în ce mai mari, iar oamenii cred că impozitele mărite vor greu de suportat, transmite corespondenta RRA Alina Darie:

La Bârlad, de pildă, proiectul supus dezbaterii publice arată că o serie de taxe şi impozite se vor mări anul viitor cu mai mult de 100 de lei. Primarul Dumitru Boroş susţine că dările trebuie adaptate la rata inflaţiei şi este nevoie de bani la buget pentru investiţiile din oraş.

Dumitru Boroş: Vedeţi, presiunea este atât de mare să reparăm, să reparăm. Oamenii trebuie să înţeleagă că e o perioadă de sacrificiu. Poate s-au şi săturat să le spui: dacă vrei să beneficiezi, trebuie să dai, dar asta este realitatea.

În judeţul Vaslui, datele oficiale arată că se obţin printre cele mai mici venituri din ţară, salariul mediu net lunar, de pildă, fiind cu peste 2000 de lei mai mic decât cel din Bucureşti. De aceea, orice mărire a dărilor către stat îi afectează pe oameni.
-: Nu au de unde să le plătească oamenii taxe. Nu au nici servicii, nu au de unde să plătească. N-au ce mânca. Oamenii au ajuns vai de capul lor.
-: Te sacrifici să dai banul, mai rămâi cu … şi mai rămâi?
-: Cel puţin eu la începutul anului mă duc şi-mi plătesc. După aceea cu ce rămâne, o haină, mai rar, mâncarea. Se adună de pe o lună pe alta. Ne vine mai greu să le achităm.

Trebuie spus că în ciuda veniturilor mici pe care le obţin lunar locuitorii judeţului Vaslui, aceştia an de an îşi achită taxele şi impozitele locale, de regulă în procent de peste 80% în cele mai multe unităţi administrativ-teritoriale.