Autoritatile in alerta, pelerinii pot raspandi pesta

foto_pesta

Stare de alertă printre autoritati înaintea pelerinajului anual la moaştele Sfintei Parascheva. Oamenii se tem că pesta porcină va ajunge şi la Iaşi. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinara din Iașise tem că toate măsurile luate până acum pentru a preveni apariția pestei porcine africane in județul Iași vor deveni inutile odată Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva care va începe pe 11 octombrie.

Medicii veterinari susțin că la pelerinaj va fi foarte greu sa se asigure măsurile de prevenire fiindcă nu va putea fi verificat fiecare credincios care ar putea aduce de acasă carne de porc infectata. In fiecare an la sărbătoarea Sfintei de la Iași vin sute de mii de oameni din toata tara.

Pelerinii vor veni inclusiv din zonele afectate de pesta porcina africana dar autoritatile iesene pregatesc filtre de dezinfectie.

Reprezentantii bisericii fac front comun cu celelalte autoritati si le recomanda pelerinilor sa tina cont de toate recomandarile in ceea ce priveste pericolul raspandirii pestei porcine la Iasi.

Pe data de 2 octombrie autoritățile de la nivel local se vor întruni într-o ședință pentru a discuta in detaliu despre aceasta probleme și despre soluții.