Autoritatile din Columbia sustin ca Europa trebuie sa reduca cat poate de mult cererea de cocaina ca sa poata fi eradicat traficul de droguri

Iván Velásquez Gómez a declarat că țara sa își face partea sa în lupta împotriva crimei organizate și că UE trebuie să facă același lucru. Potrivit ministrului columbian al apărării, Europa trebuie să joace rolul său în eradicarea traficului de droguri prin reducerea cererii uriașe de cocaină de pe continent.
Ivan Velásquez Gómez s-a aflat vineri la Bruxelles pentru cel de-al doilea dialog UE-Columbia pe tema drogurilor, unde a îndemnat blocul comunitar să își intensifice eforturile.
„Ceea ce facem noi, este să lucrăm pentru a evita ca, cocaina să ajungă la voi aici, pe continentul vostru”, a declarat ministrul columbian.
„Dar, în același timp, am dori, de asemenea, să vedem că se iau măsuri pentru a ne asigura că, din moment ce încercăm să controlăm oferta, țările consumatoare ar trebui să încerce să controleze și să reducă cererea, deoarece, atâta timp cât există cerere, oamenii vor lucra pentru a produce oferta. Vom vedea că oferta va fi produsă pentru că traficanții de droguri au suficiente oportunități de a-și vinde bunurile și de aceea numai lucrând împreună vom putea să comprimăm oferta și cererea și să reducem radical oferta și cererea de droguri, iar acest lucru va contribui la obținerea de roade atât în ceea ce privește represiunea, pe de o parte, cât și în ceea ce privește prevenirea, pe de altă parte”, a adaugat ministrul colimbian.
Una dintre principalele preocupări ale guvernelor europene este creșterea violenței legate de traficul de droguri, un fenomen considerat anterior ca fiind rezervat doar țărilor din America Latină, unde violența legată de crima organizată este ridicată.
Anul trecut au existat deja o serie de cazuri de mare notorietate, printre care moartea unei fetițe de 11 ani într-un schimb de focuri legat de droguri în Anvers.
Vineri, atât Bruxelles-ul, cât și Bogota s-au angajat să intensifice și mai mult schimbul de informații și comunicarea, ca parte a eforturilor lor globale de combatere a criminalității organizate.
Dar, pe măsură ce violența legată de infracțiunile legate de droguri crește în Europa, apare o nouă amenințare – fentanilul. Opioidul sintetic – estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina – a fost identificat de UE ca fiind un posibil risc ridicat în viitorul apropiat.
Cu toate acestea, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat pentru Euronews că blocul comunitar se pregătește deja pentru o creștere și o distribuție a fentanilului.
„Ceea ce au nevoie statele membre pentru a putea merge după acest [fentanil] și pentru a face prevenție sunt actualizări și informații mai mult sau mai puțin în timp real privind evaluarea modului în care evoluează lucrurile”, a spus ea.
„Și aceasta este sarcina acum, cu noul mandat pentru Agenția UE pentru droguri și am dublat, de asemenea, resursele pentru Agenția UE pentru droguri.”
Cele mai recente date din 2021 arată că au existat doar 137 de decese în UE legate de consumul de fentanil, dar Johansson a spus că se așteaptă ca acest număr să crească în următorii ani.