Autoritățile continuă campania pentru eradicarea rabiei

vulpe rabie

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) le cere cetățenilor să anunțe autoritățile atunci când găsesc vulpi sau alte animale sălbatice moarte, dar și dacă animalele domestice își schimbă comportamentul penru că ar putea fi afectate de rabie.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) demarează și anul acesta programul național de eradicare a rabiei, care se ralizează prin supraveghere activă, vânătoare, recoltare și testare, și prin supraveghere pasivă, testarea în privința rabiei a vulpilor/șacalilor, respectiv a altor animale găsite decedate.

Rabia, sau turbarea, este o boală infecțioasă, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte. Într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt receptive la infecţia rabică toate animalele cu sânge cald.

Turbarea a fost înregistrată, în decursul timpului, cu o frecvenţă variabilă, pe toate continentele. Este produsă de un virus cu proprietăţi neurotrope, denumit de Pasteur „virusrabic de stradă”, actualmente încadrat în familia Rhabdoviridae, genul Lyssavirus. În toate cazurile de turbare se impune un diagnostic imediat si luarea de măsuri urgente, atât faţă de animalele turbate sau suspecte de boală, cât şi faţă de animalele şi persoanele contaminate sau suspecte de contaminare.