Autoritatile au sarbatorit Ziua Unirii cu o slujba si o depunere de coroane

chirica si alexe

Ziua Unirii Principatelor Romane a fost sarbatorita in capitala Moldovei cu un ceremonial religios la Manastirea Trei Ierarhi din Iasi. Un sobor de preoti condusi de Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au oficiat slujba de comemorare a celor care au infaptuit Mica Unire din 24 ianuarie.

Autorităţile ieșene au organizat în acest an, doar ceremonia religioasă pentru marcarea a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Liderii politici au transmis mesaje de unitate cu această ocazie

Mesajul este de unitate a poporului pentru sărbătorile naționale și pentru tot ceea ce ne reprezintă de-a lungul timpului. Este foarte bine că ne amintim de această zi și nu o tratăm cu indiferență, dar trăim într-un stat de drept și trebuie să ne manifestăm ca atare. Dorința noastră este de a satisface dorințele tuturor românilor și tuturor ieșenilor implicit, dar într-un cadru de legalitate care ne este permis. Vrem să depunem coroane de flori, vrem să facem hore și noi, vrem să facem ca toate lucrurile să fie ca înainte, dar probabil că după trecerea pandemiei le vom face din nou așa cum le-am făcut și altă dată”, a spus Mihai Chirica, primarul Iasului.

Printre cei care au luat parte la manifestările de Ziua Unirii s-a aflat și Ludovic Orban, președinte partidului Forța Dreptei, care alături de colegii de partid a depus o coroană la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii.

Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: „Vin la Iași așa cum am venit aproape în fiecare an în ultimii 15-20 de ani. Practic, Iașul e gazda pe 24 Ianuarie, al sărbătoririi primei uniri, Unirea Principatelor Române, un moment fundamental în istoria României care, practic a reprezentat primul pas pentru formarea României Mari și sunt cu mare bucurie aproape, în fiecare an. Transmit respectul față de înaintații noșri care au fost cei care au realizat această unire extraordinară„.

Aflat printre ieșeni, acesta a fost luat la întrebări despre modul in care a cheltuit banii împrumutați de România in perioada cand a fost prim-ministru.   

Iesean: Știți cumva dumneavoastră că ați fost prim ministru, parlamentar, ce s-a făcut cu alea 51 de miliarde de euro.

Orban: Ce 51 de milioane de euro?

Iesean: Împrumutați de statul român, pe care le plătim noi și dumneavoastră.

Orban: Nu sunt imprumutate în 2020 când am fost eu prim ministru sunt împrumutate de mult.

Iesean: Lăsați, astea sunt povești domnule, de-a lungul timpului.

Orban: Întrebați-mă ce am făcut în 2020. În 2020 am plătit pensia, am plătit șomaj tehnic, am plătit ajutoare pentru companii, am plătit creșterea salariilor, pentru asta, nu am cheltuit banii pentru mine.

Tot astazi, s-a organizat la Palatul Roznovanu, un vernisaj al expoziţiei ‘Alexandru Ioan Cuza – domnul epocii sale’. La Muzeul Municipal au avut loc vernisajul expoziţiei ‘Iaşul între cerinţe şi realizări 1848 – 1893’ şi lansarea albumului omonim. De asemenea a fost organizată expoziţia ‘Societatea de Medici Naturalişti din Iaşi – prima academie naţională în spirit european’.