Automedicația cu Paracetamol poate fi letală

Automedicatia poate fi letala. Intoxicatia sau supradozajul cu paracetamol poate provoca decesul. Pacientii care ajung la spital in cel mai scurt timp mai pot fi salvati. Primele simptome ale unei intoxicatii cu medicamente sunt greata, varsaturile si durerile abdominale.

O problemă globală şi destul de importantă în medicină o reprezintă influenţa medicamentelor asupra ficatului şi consecinţele administrării abuzive sau necontrolate a acestora. Pericolul de deces survine când pacientul nu ţine cont de caracteristicile şi modalităţile specifice de administrare ale medicamentelor, utilizează concomitent mai multe medicamente sau practică automedicația necontrolată.

dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență

Atenție când vorbim de doze mari de Paracetamol, când vorbim de apariția unei simptomatologii sau chiar și în absența acesteia, vorbim despre urgențe medicale și trebuie să ajungeți la un spital specializat în care să primiți medicația de urgență, mai ales că vorbim de una dintre puținele intoxicații care beneficiază de antidot.

De fiecare dată când aveți de gând să luați un medicament, faceți măcar 3 lucruri importante. Sunați-va medicul de familie și întrebați dacă este medicația corespunzătoare. Întrebați-vă dacă chiar aveți nevoie de farmacia de pe net sau din reclamă și mai ales, în al treilea rând, țineți cont că dacă ar exista vreun medicament minune, l-am fi prescris până acum și noi.”

Medicii din unitățile de primire urgențe din Iași au tratat atât copii, cât și adulți cu intoxicații medicamentoase.

dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență

”Sunt multe vieți pierdute fie prin ignoranță, fie prin lentoarea intervenției, iar când mai temporizezi aceste măsuri de îndepărtare a toxicului, de spălătură gastrică, mai mult de 4 ore, prima oră este de altfel esențială. Când medicația și ajunsul într-o secție durează atât de mult, gândiți-vă câți oameni au pierdut această șansă, pentru că în România nu există încă aceste centre specializate în toxicologie, cum era cel din Copou, unde oamenii să fie tratați repede și bine.”

Cu o denumire comercială diferită, uneori pacienții pot administra o doză dublă de paracetamol fără să fie conștienți de acest lucru. Cu gândul că un alt comprimat de paracetamol va reduce mai repede durerea, oamenii pot ajunge la supradozaj. Medicii spun că agravarea situației poate fi evitată dacă în prima oră după o intoxicație se prezintă de urgență la spital.