Autobuzul electric românesc va fi testat la Iași

WhatsApp Image 2022-07-18 at 14.54.01 (1)

Autobuzul electric românesc a ajuns la Iași! Acesta va fi testat timp de două săptămâni de Compania de Transport Public. Autobuzele au fost lansate în luna mai 2021 și au o capacitate de 83 de locuri și o lungime de 12 metri.

Vehiculul este produs la Baia Mare și are o valoare de 500.000 de euro.

Discutăm data aceasta de un produs românesc. M-aș fi bucurat ca tramvaiul care trece pe lângă noi să fie măcar parțial produs în România. E un prim pas. Sper să țină și ei ritmul cu tot ceea ce se întâmplă cu aceste tehnologii pe plan mondial. Vorbim despre un produs de transport public care înseamnă foarte multă responsabilitate pentru călători, a declarat Mihai Chirica, primar municipiul Iași.

Vehiculul are podea joasă, reţea Wi-Fi gratuit şi priză USB în dreptul fiecărui set de scaune.

Am ajuns și la Iași unde dorim să felicităm autoritățile locale pentru zonele acestea frumoase și imaginea bună pe care o au la nivel de țară. Am văzut echipamente, tramvaie moderne care circulă la nivel de localitate și în același timp considerăm că putem veni și noi cu o soluție modernă și eficientă pentru transportul public pe roți, a spus Lucian Varga, director companie autobuze.

Autobuzul are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri.

Este un prilej excelent de a vedea cum se comportă acestea și îl vom testa pe traseele pe care circulă și celelalte autobuze, să vedem care este autonomia și care sunt problemele care pot apărea, a precizat Cristian Stoica, director CTP Iași.

Până acum, autobuzul a mai fost prezentat în Oradea, Brăila, Târgu Mureș, Sibiu, Sighișoara, Satu Mare, București și Bacău.