Autobuzul cu hidrogen, în probe pe strazile Iașului

Autobuzul Urbino 12 cu hidrogen a ajuns la Iași. Până la finalul acestei săptămâni, autobuzul se află în teste și va circula pe toate traseele. Mijlocul de transport în comun va putea fi folosit de către ieșenii care doresc să aibă experința de călătorie sustenabilă, lipsită de emisii poluante.

Autobuzul Urbino 12 cu hidrogen va circula timp de câteva zile în fiecare oraș din cadrul turului, pentru a fi testat de administrațiile locale, în vederea familiarizării cu cea mai nouă tehnologie de propulsie. Două luni, autobuzul va  circula in Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Constanța, București, Craiova, Timișoara sau Oradea.

„O companie Solaris, care este și furnizorul nostru de autobuze electrice a venit să prezinte un produs și spun nu un prototip, un produs, pentru că acest produs deja este funcțional în orașe din Europa, printre care Berlinul și Italia. Este complet ecologic, se bazează pe tehnologia hidrogen și este următorul pas în ceea ce privește modenrizarea transportului public, pentru că și noi vom aplica pentru a aduce autobuze cu hidrogen ca și alternativă de ecologizare a transportului public, pentru că și noi vom aplica pentru a aduce autobuze cu hidrogen ca și alternativă de ecologizare a transportului public.”, a declarat primarul Iașului Mihai Chirica.

„Cele mai mari avantaje sunt în primul rând, autonomia, autonomia poate face în orice condiții 350 de km minim, poate să ajungă și până la 400 de km minim, depinde de factor de geografie, de și încărcarea durează între 5 și 10 minute, o încărcare completă.”, a transmis reprezentantul companiei Solaris, Dan Antonio Pop.

Autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen este caracterizat de un nivel scăzut de zgomot în timpul deplasării, ce garantează o experiență plăcută de călătorie atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri. Hidrogenul necesar pentru propulsare este stocat în stare gazoasă în rezervoare plasate pe partea superioară a autobuzului.

„Ne bucurăm că ajungem și cu tehnologiile de vârf încă necomfirmate, dar prezintă un potențial pentru viitor, mai ales în ceea ce privește prietenia cu mediul și ne bucurăm că putem să testăm în Iași un asemenea autobuz și poate în viitor vom avea și o flotă de autobuze cu hidrogen.”, a zis directorul Companiei de Transport Public Iași, Cristian Stoica.

În aceste zile, se vor face probe cu autobuzul pe străzile din Iași, iar cetățenii pot să circule gratuit cu mijlocul de transport.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!