Austria se opune intrării României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen

spațiul Schengen

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, se opune primirii României, Bulgariei şi Croaţiei în spaţiul Schengen, de liberă circulaţie. Potrivit publicaţiilor Kurier şi Der Standard, acesta a afirmat că nu este momentul extinderii, în condiţiile în care, sistemul nu funcţionează.

„Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a spus Karner. 

Situaţia din Europa arată foarte clar că protecţia frontierelor externe a eşuat, precizează ministrul austriac de interne. Presa din țara scrie că motivul schimbării de poziţie este numărul tot mai mare de refugiaţi care ajung în Austria.

Potrivit ministrului de Interne, peste 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croația și România. Votul decisiv ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea. Prin urmare, extinderea va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială a miniștrilor de interne de săptămâna viitoare, mai ales în condițiile în care Croația ar urma să adere la spațiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croația, deoarece președinția rotativă cehă a Consiliului UE dorește ca aderarea să fie votată doar în bloc, pentru cele trei țări – România, Bulgaria și Croația.

Până acum, doar guvernul olandez s-a opus primirii României și Bulgariei în Schengen.

Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.