Austria se opune față de includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

Austria continuă sa se opuna față de includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, pe care Uniunea Europeană îl pregătește în cazul în care Rusia invadează Ucraina, a declarat ministrul de externe Alexander Schallenberg.

Compania petrolieră austriacă OMV este unul dintre partenerii gigantului gazier rus Gazprom în proiectul conductei care leagă Rusia de Germania, care a fost finalizat, dar nu este încă operațional, deoarece așteaptă aprobarea de reglementare a Germaniei și a UE. Austria deține 31,5% din OMV și susține proiectul.

„A discuta public în Europa ca și cum ar fi un element central al unui pachet credibil de sancțiuni împotriva Rusiei nu are sens pentru mine din punct de vedere logic”, a adăugat el.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat vineri că, criza din Ucraina va juca un rol în procesul de aprobare a proiectului, iar Schallenberg a susținut că sancțiunile nu vor fi necesare.

„Este de neconceput ca autoritățile germane să acorde avizul tehnic pentru operațiuni dacă este vorba despre un act de agresiune militară”, a spus Schallenberg.

Austria va „sprijini, totuși, un consens” în ceea ce privește sancțiunile asupra proiectului, a spus el, fără a detalia.

Pe lângă faptul că depinde de Rusia pentru 80% din gazele sale naturale, Viena are un interes propriu în sectorul bancar al Rusiei, deoarece țara este cea mai mare piață a creditorului austriac Raiffeisen Bank International. Raiffeisen are o expunere totală în Rusia de 22,9 miliarde de euro.

Uniunea Europeană spune că este pregătită să impună Rusiei sancțiuni economice „masive” dacă va invada Ucraina, dar oficialii spun că asta depinde de negocieri complexe între statele membre, care sunt departe de a fi finalizate.

Schallenberg a spus că discuțiile au fost „foarte avansate” și nimic nu a fost exclus, dar a refuzat să ofere detalii. A existat un „consens puternic”, a adăugat el.

„Nu există nicio îndoială că, dacă există o agresiune militară, trebuie să existe un răspuns clar, unificat și puternic din partea Occidentului”, a spus el.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!