Austria, prinsă cu minciuna în privința aderării României la Schengen: ”Demonstrează cât se poate de clar”

62312176

Europarlamentarul Eugen Tomac susține că Austria a mințit atunci când și-a justificat votul de respingere a aderării României la Spațiul Schengen, acuzând că nu avem capacitatea de a gestiona frontierele UE conform legislației Schengen.

Tomac a publicat pe pagina sa de Facebook un document al Consiliului Uniunii Europene, adoptat în 19 decembrie 2022, care reprezintă o decizie oficială prin care i se cere Austriei ”să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020, în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea”.

”Documentul adoptat scoate în evidență faptul că Austria nu a operat o serie de modificări legislative ce țin de implementarea legislației Schengen. În acest sens, Recomandarea Consiliului Uniunii Europene cere expres Austriei să modifice legislația internă și să transpună Directiva privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Cel puțin cinci articole din Directiva 2008/115/CE trebuie implementate în legislația austriacă privind intrarea și returnarea, aspecte ce reprezintă deficiențe majorare în implementarea legislației europene cu privirea la gestionarea migrației.” – explică europarlamentarul român.

Eugen Tomac mai afirmă că ”în concluzie, acest document demonstrează cât se poate de clar și de limpede că Austria nu și-a adaptat legislația internă pentru a gestiona eficient problematica migrației, fapt constatat încă din 2020 de către Comisia Europeană”.

Prin urmare, toate acuzațiile la adresa României au avut la baza o teză falsă. Problematica imigranților din Austria este de fapt o problemă veche internă, și nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne și avea obligația să-și alinieze legislația internă la cea europeană. Acest document reprezintă încă o probă în plus în cazul în care vom ataca, la Curtea de Justiției a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Vot prin care Austria ne-a îngrădit nejustificat dreptul de a circula liber prin Uniunea Europeană” – își încheie europarlamentarul mesajul.