Austria continua santajul la adresa Romaniei si se opune intrarii in Schengen

schengen

Austria tine in sah Romania si se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen. „Pentru noi se aplică decizia să credem că are sens includerea Croației și să nu includem acum Bulgaria și România. Este important că trei aspecte de bază funcționează: protecția frontierelor externe, refuzurile și distribuirea. Adevărul este că multe lucruri nu funcționează în aceste domenii. Și de aceea trebuie să continuăm să muncim și să luptăm”, a spus ministrul de interne austriac, Gerhard Karner pentru Kurier. 

In urma cu doua saptamani, Lucian Bode pleca optimist dupa o discutie cu omologul sau din Austria.

„Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern. În cadrul discuțiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România. Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România. Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest. De altfel, seriozitatea, profesionalismul și nivelul de dotare ale autorităților române a fost în mod clar reflectat pozitiv în rapoartele elaborate de Comisia Europeană în urma vizitelor de evaluare realizate în țara noastră recent. De asemenea, nivelul foarte bun de pregătire constatat ca urmare a ultimelor evaluări făcute după 11 ani arată eforturile constante pe care le-am făcut, inclusiv din perspectiva investițiilor. Pe lângă prezentarea punctelor de vedere, obiectivul discuțiilor noastre a fost să identificăm punctele comune pe marginea cărora să ne concentrăm în plan bilateral, respectiv la nivel european. În context, omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”, spunea Lucian Bode, pe 23 noiembrie.

Romanii s-au saturat de acest joc politic. „Daca nu este Olanda, este Austria si invers. Dupa ce le-am dat padurile si petrolul, austriecii isi rezuma acum dreptul sa ne fure si spatiul Schengen”, ne-a spus un iesean suparat.

Acesta considera ca liderii politici romani ar trebui sa fie mai fermi in fata santajului occidental.