Auditori americani sunt trimisi in Ucraina pentru a se asigura ca ajutoarele de razboi nu vor fi deturnate

kiev

Săptămâna aceasta, SUA si Banca Mondială vor trimite auditori in Ucraina pentru a se asigura că „nu sunt deturnate niciun ajutor sau arme”, a declarat subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland.

Nuland a mai spus că SUA continuă „să sprijine reformele esențiale și măsurile anticorupție ale guvernului ucrainean din întreaga țară”. Declarația ei vine la câteva zile după ce încă un scandal de corupție a izbucnit în Ucraina.

Pe 23 ianuarie, Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) a declarat că a început investigarea posibilei corupţii în achiziţiile de alimente ale Ministerului Apărării. Declarația a urmat unei investigații a publicației de știri ucrainene ZN.UA , care a susținut că Ministerul Apărării cumpăra alimente pentru soldați la prețuri umflate, indicând o posibilă schemă de corupție.

Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, a spus că prețurile umflate au fost o „eroare tehnică” a antreprenorului, care „a făcut o greșeală în timp ce a transferat date de la un tabel la altul”.

Reznikov a respins raportul de investigație ca fiind „nimic altceva decât manipulări” și a promis repercusiuni pentru cei care au scurs contractul jurnaliștilor, adăugând că Serviciul de Securitate al Ucrainei îl va căuta pe presupusul denuntator.

Ministrul adjunct al apărării Vyacheslav Shapovalov a demisionat pe 24 ianuarie în urma scandalului de achiziții care a zguduit Ucraina. Cu toate acestea, recentele scandaluri de corupție nu par să fi implicat ajutorul umanitar furnizat Ucrainei de către Statele Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price , pe 24 ianuarie. 

Pe fondul mai multor scandaluri de corupție, președintele Volodymyr Zelensky  a lansat pe 24 ianuarie  cea mai mare remaniere guvernamentală de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

Unii au considerat remanierea ca pe un efort al lui Zelensky de a face curatenie, dar criticii au susținut că remanierea este rezultatul unor lupte politice interioare, nu o adevărată acțiune anticorupție, deoarece unii oficiali de rang înalt acuzați de corupție lipsesc în mod deosebit de pe lista celor concediați.  

Printre acestea se numără celebrul adjunct al șefului de cabinet al lui Zelensky, Oleh Tatarov, care a fost acuzat de luare de mită în 2020.