Audi A4 a fost cea mai verificată mașină din România în 2023

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii către vehiculele second-hand. Disponibilitatea limitată a mașinilor noi este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care piața vehiculelor rulate a crescut. 

Preferințele cumpărătorilor variază în funcție de țară – același model poate fi dorit într-o țară dar complet ignorat în alta. carVertical, o companie de date auto, a examinat rapoartele reale ale istoricului auto din 15 țări, inclusiv din România, pentru a vedea care modele de mașini au fost cele mai căutate în 2023. 

Audi A4 – modelul cel mai verifiat din România 

Cu cât un anumit model de mașină este mai des verificat pe carVertical, cu atât cererea din piață este mai mare. Colectarea acestor date ne permite să întocmim o lista a celor mai populare vehicule în rândul cumpărătorilor. 

Audi A4 a fost cea mai verificată mașină din România în 2023 – reprezentând 5,4% dintre toate verificările efectuate pe platformă, urmat de Volkswagen Passat (5,3%), Volkswagen Golf (4,3%), BMW Seria 5 (3,5%) și Skoda Octavia (3,4%). 

Românii se interesează de vehiculele germane, acestea având o bună reputație pe piața mașinilor rulate și o depreciere limitată. 

În total, mașinile marca Audi au fost responsabile pentru 16,9% dintre toate verificările istoricului auto din România, devenind astfel cel mai popular producător de vehicule din țară. Volkswagen (16,2%) și Mercedes-Benz (12,6%) sunt, de asemenea, foarte căutate de cumpărătorii de mașini second hand. 

„Interesant este că modelele care se află în fruntea listei celor mai populare mărci de mașini din România sunt vehicule premium. Acesta este un indiciu clar că românii preferă mașinile puțin mai vechi dar de prestigiu, în locul vehiculelor mai noi sau chiar noi-nouțe de clasă economică. Atâta timp cât mașina este foarte importantă pentru imaginea de sine a șoferilor, această tendință se va menține” – spune Matas Buzelis, șeful departamentului de comunicații al CarVertical. 

Modelele populare pot avea kilometrajul dat înapoi și daune anterioare 

În timp ce modelele populare se bucură de foarte multă atenție pe piața de mașini second hand, cumpărătorii ar trebui să fie precauți atunci când achiziționează un astfel de vehicul. Multe dintre cele mai verificate mașini din România au avut kilometrajul dat înapoi și un istoric de daune, ceea ce poate crea în viitor probleme costisitoare noilor proprietari.

4,6% dintre toate mașinile Audi A4 verificate pe carVertical au avut kilometrajul falsificat și 59,9% fuseseră avariate în trecut. Nici modelele VW Passat nu stau mult mai bine: 6,2% au avut kilometrajul modificat și 58,1% fuseseră avariate. 5% dintre modelele Golf au avut odometrul modificat și 61,5% suferiseră daune minore sau majore. Ponderea modelelor BMW Seria 5 cu odometrul falsificat și avariate a fost mai mare în comparație cu alte mașini din top 5: 9,3% și, respectiv, 81,9%. 3,7% dintre modelele Skoda Octavia aveau kilometrajul dat înapoi și 58,1% suferiseră daune.

Valoarea medie a daunelor pentru un Audi A4 a fost de 6.280 EUR, Passat – 6.190 EUR, Golf – 5.871 EUR, Seria 5 – 9.534 EUR și Octavia – 4.796 EUR. 

Starea unei mașini depinde foarte mult de modul în care proprietarul anterior a întreținut-o, de aceea este recomandat să verificați istoricul unui vehicul și să vă consultați cu un mecanic profesionist înainte de a-l cumpăra. 

Cumpărătorii din Europa preferă BMW, Audi și Volkswagen

Când vine vorba despre tendințele globale de cumpărare de mașini, Volkswagen Golf a fost cel mai verificat model de mașină pe carVertical, cu o cotă de 4,91%. BMW Seria 3 (4,89%), Volkswagen Passat (3,75%), BMW Seria 5 (3,68%) și Audi A4 (3,53%) au fost și ele printre cele mai populare alegeri de mașini în toate țările chestionate. Această listă este asemănătoare cu tendințele din România. 

Fiind cunoscute pentru fiabilitate și pentru că oferă un echilibru bun între performanță, confort și caracter practic toate aceste modele sunt foarte căutate în toată Europa. 

BMW a fost cel mai popular producător, cu o cotă de 14,7% cumulată din toate țările. Volkswagen este foarte puțin în urmă cu 14,3%, iar pe locul 3 se află Audi cu o cotă de 11,9%. 
Mașinile Audi și Volkswagen au fost printre primele 10 cele mai populare mărci în toate țările cercetate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *