Au scăzut cu 40% cererile de eliberare a pașapoartelor

foto_pasaport

Mai puține pașapoarte eliberate în pandemie

Pandemia de coronavirus a schimbat drastic regimul calatoriilor in tarile straine. In anul 2020 s-a inregistrat o scadere masiva a numarului cererilor de eliberarea a pasapoartelor. Pandemia a limitat dorinta iesenilor de a calatori in scop personal sau turistic in afara tarii. Cei care nu au reusit sa revina in tara, au schimbat actul de calatorie prin intermediul consulatelor.

Fata de anul 2019, cand la Serviciul de Pasapoarte s-au solutionat nu mai putin de 100 de mii de cereri de eliberare, anul care tocmai s-a incheiat nu a fost cel mai productiv. Speriati de pandemie si limitati de restrictii, cei mai multi au ales sa petreaca vacantele in Romania.

cms. Nicoleta Nistor – sef Serviciul de Pasapoarte Iasi  

S-au solutionat la nivelul serviciului nostru 60 de mii de pasapoarte, dintre care peste 35 de mii au fost depuse la ghiseu, iar peste 23 de mii au fost depuse de catre cetateni la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate. Pe platforma Econsulat.ro s-au programat  on-lie pentru a evita riscuri asociate acestei pandemii.

Toata lumea a calatorit mai putin, au fost mai multe situatii de excursii de concedii in tara, nu in strainatate, nu au mai fost atatea oferte sa spunem.

Activitatea a fost mutata in mare parte in mediul on-line pentru a se evita aglomeratia si raspandirea noului coronavirus. In plus s-a redus si termenul de eliberare a pasaportelor de la 10, la 5 zile. S-a dorit incurajarea eliberarea pasapoartelor electronice.

Cei care s-au prezentat astazi la Serviciul de Pasapoarte au venit sa depuna actele, dar nu au de gand sa plece prea curand din tara.

Si cetatenii din Republica Moldova au facut in anul 2020 mai putine solicitari.  In acest an se mentine programul de munca extins la Serviciul Comunitar pentru Pasapoarte Iasi, cat si preluarea cererilor in baza programarilor on-line.