Au început măsurătorile pe Brațul Chilia, dar nu și pe canalul Bâstroe

image-2023-02-16-26086854-0-canalul-bastroe

Administrația Fluvială a Dunării de Jos a început, vineri, măsurătorile pe Brațul Chilia, dar nu și pe canalul Bâstroe, mărul discordiei.

Autoritățile ucrainene nu și-au dat deocamdată acordul pentru ca navele noastre să pătrundă și pe canalul Bâstroe, pe care se presupune că ar fi fost făcute lucrări de adâncire, contrar protocoalelor internaționale. La măsurători participă experți ucraineni și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Acordul pe care îl așteptau autoritățile noastre a venit joi. Și permite doar în parte efectuarea măsurătorilor solicitate de România. Astfel, avem voie să verificăm adâncimile, dintr-un mal în celălalt, de la kilometrul 22, la kilometrul 116. Specialiștii noștri ceruseră să facă măsurători începând cu kilometrul 11, la confluența cu canalul Bâstroe.

Specialiștii de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos au întâlnit, vineri,pe Chilia numai adâncimi care permit tranzitarea navelor maritime de marfă.

Conform programului convenit de ambele părți, măsurătorile ar trebui să dureze aproximativ 10 zile, după care va fi nevoie de încă 10 pentru interpretarea datelor. Informațiile sunt necesare pentru a lămuri chestiunea canalului Bâstroe și a afla dacă biodiversitatea este afectată de eventualele lucrări de adâncire.

Scandalul legat de canalul Bâstroe a apărut în urmă cu aproximativ o lună, când Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat public că are informații potrivit cărora ucrainenii ar draga pe acest canal. Interesul ar fi să intre pe acolo cu navele de marfă, evitând canalul Sulina, unde ar trebui să plătească taxe României.