Au inceput lucrarile de demolare a depoului Dacia

Au inceput lucrările de demolare a depoului din Dacia în vederea construirii unuia nou. Primaria Iasi sustine ca dispune de banii pentru ridicarea viitorului depou, in jur de 52 milioane de euro.

„Complet independent energetic, adus la ultimele standarde ale tehnologiei, acesta va adăposti noile echipamente de transport, respectiv autobuzele electrice și tramvaiele”, a mentionat Mihai Chirica.

Actualul depou de tramvaie și autobuze CTP Dacia a fost construit pentru a servi la întreținerea și gararea flotei de tramvaie și autobuze, precum și sistemului de transport în comun, pe baza proiectului de investiții din anul 1980, ca bază mixtă pentru întreținere mijloace de transport public. „Serviciile actualului depou de tramvaie și autobuze din Dacia suferă din cauza condițiilor precare, lipsei de echipamente moderne și clădirilor inadecvate și degradate care găzduiesc activitățile. Tehnologiile existente sunt la nivelul anilor 1970 – 1980. Fluxurile și funcțiunile existente sunt proiectate pentru deservirea acelorași perioade și nici nu mai corespunde necesităților și criteriilor de mobilitate durabilă actuale”, au argumentat reprezentanții municipalității.

Soluția tehnică propusă pentru modernizarea depoului Dacia include demolarea tuturor clădirilor existente în vederea refuncționalizării depoului, demolarea integrală a platformelor interioare, redefinirea căilor de acces actuale pentru tramvaie și autobuze (separarea fluxurilor fiind imperativă), împrejmuirea completă pentru asigurarea siguranței în exploatare, introducerea sistemelor de semnalizare modernă, incluzând semnalizarea automatizată, rețeaua de contact, rețelele interioare, instalațiile, control acces, PSI, CCTV, respectiv crearea unui dispecerat la nivelul depoului pentru deservirea ambelor moduri de transport cu posibilitatea interoperabilității cu dispeceratul central (condiție pentru asigurarea unei mobilități durabile), prin digitalizarea proceselor.

Sebastian Buraga, Purt. de Cuv. Primăria Iași:

„Acum intram intr-o noua etapa, pe langa achizitionarea de noi mijloace de transport electric, atat tramvaie cat si autobuze reabilitam si depoul Dacia care din punct de vedere tehnologic este depasit. Procedura de demolare a inceput zilele trecute. Este o prima etapa, urmand ca creditul obtinut sa putem moderniza depoul din Dacia sa poata sa devina operational cu mijloace tehnologice moderne.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *