Au inceput cursurile pentru 130.000 elevi si prescolari din Iasi

WhatsApp Image 2021-09-13 at 16.33.53

130.000 mii de elevi si prescolari din judetul Iasi au inceput astazi noul an scolar. Cursurile s-au desfasurat fizic, la scoala spre bucuria celor care au trecut prin chinurile invatamantului online. Modalitatea de predare va fi schimbata doar daca incidenta in localitate va depasi 6 la mie. Astazi a fost singura zi in care accesul parintilor a fost permis in curtea scolii.

Pentru elevii ieseni, astazi a sunat clopotelul de incepere a noului an scolar. Echipa de conducere a ISJ, alaturi de oficialitatile locale, au participat la deschiderea festiva a cursurilor in cateva unitati din municipiul Iasi.

Mihai Chirica – primar municipiul Iasi: „Anul acesta am avut pregatit investitii de peste 28 de milioane de lei, pentru scolile iesene. Sigur, o parte sunt in implementare, avem scoli care s-au comasat, datorita lucrarilor de modernizare, cum ar fi Liceul „Vasile Alecsandri”, care functioneaza impreuna cu Liceul „Dimitrie Cantemir”, in spatiul Liceului Alecsandri, datorita lucrarilor din cartierul „Dimitrie Cantemir”. Deci, punem accent foarte mult pe scoala, din punctul meu de vedre atentia principala, pentru mine in calitate de primar este cea legata de scoala. Este viitorul tarii in mainile noastre, daca dam atentie educatiei copiilor nostri. Asa incat, îi invit pe toti cei care fac parte din aceasta echipa, parinti, elevi, cadre didactice si autoritati sa ne dam mana, sa facem scoala.”

Unitatile de invatamant au fost pregatite pentru inceperea anului scolar, multe dintre ele fiind modernizate.

Maria Oneaga – director Gradinita cu program prelungit nr.20: „Inceputul anului scolar a fost foarte intens pregatita anul acesta, pentru ca am avut din partea primariei Iasi, aprobate niste investitii foarte frumoase si, in felul acesta am reusit sa igienizam, sa schimbam mobilier, sa reamenajam curtea si parcul si in conditii deosebite, foarte frumos ne-am pregatit toata vara ca sa intampinam cu drag copiii de la cele 7 grupe, de prescolari de la Gradinita cu program prelungit, nr.20.”

Pentru elevi, revenirea fizică la școală este un prilej de bucurie pentru ca nu mai sunt nevoiți să treaca prin calvarul cursurilor online.

Ioana Buliga, elev: Mi-aș dori să avem rezultate bune și în acest an școlar, indiferent de mediul în care vom lucra. De asemenea să creăm niște amintiri frumoase alături de colegi dar și de profesori. Pentru mine a fost destul de comod, am avut și Evaluarea Națională, dar cu sprijinul profesorilor, dar și al părinților, am reușit să ne descurcăm și să avem niște rezultate foarte bune.

Geroge Ioan Stoica, elev: „Pentru noul an școlar, îmi doresc în primul rând să fie un an normal, un an în care să ne putem vedea cu toții și cumva să respectăm tradiția aceasta de a merge la școală, de a ne întâlni cu profesorii, care ne-a lipstit foarte mult”.

Nici părinții nu au fost scutiti de emoții. Aceștia speră, ca noul an școlar să le ofere copiilor un învățământ de calitate, care să se desfășoare în clase.

Anca Geamăn, parinte: „În primul rând, pentru copii îmi doresc să fie fericiți, iar fericirea o vor gădi fie prin educație, fie prin sport, fie prin prietenie, toate acestea cumulate sigur le vor găsi în sânul școlii. Speranța este să se desfășoare fizic,. Învățământul online a fost o provcare, cu siguranță și pentru copii a fost o provocare, ne dorim foarte mult să vină la școală”.

Corneliu Dănăilă, bunic: „Numai succes, să învețe din ce în ce mai bine și să fie frecvent la școală, să nu mai facă online că nu este bine”.

Este pentru cel de-al doilea an în care copiii şi adolescenţii încep anul de învăţământ în condiţii de pandemie. Unitățile școlare au desfășurat festivitățile de deschidere respectând măsurile de siguranță specifice. 

Camelia Gavrilă, director Colegiul Costache Negruzii Iași: „Este o zi simbolică, reluăm ceremonialurile tradiționale ale școlii, ale Colegiului Negruzzi. E bucuria de a fi împreună, noi de dorim să avem un an cu temeiuri științifice, cu posibilitatea de a ajunge elevii noștri la acele competențe cognitive pe care le vizăm, să existe elimpiade, să existe concursuri, să existe proiectele europene de altă dată, să fie proiecte educaționale, să găsească împlinirea aceasta și întâlnirea simbolică între ceea ce înseamnă studiu, carte, informații și pe de altă parte ceea ce înseamnă sensibilitate, emoție, artă, cultură și valori, pentru că școala este și despre învățătură, dar și despre valori. 11:57  iar Colegiul Negruzzi, proiectele noastre, competența dascălilor, harul nostru pedagocic, această istorie care ne onorează și apasă asupra noastră, 126 de ani de existență, de performanță, de olimpism, de promoții de elită, toate acestea au nevoie de continuitate”.

Anul şcolar va avea 34 de săptămâni, iar elevii de gimnaziu şi de liceu vor avea două vacanţe: una de iarnă, între 23 decembrie şi 10 ianuarie, şi una de primăvară, între 15 aprilie şi 1 mai. Copiii de grădiniţă şi de şcoală primară vor avea şi o vacanţă suplimentară în perioada 25 – 31 octombrie.