Au explodat preturile la carne de porc si pasare

foto_carne_porc

In ultimele doua saptamani preturile au crescut cu 20% iar in perioada urmatoare isi vor mentina urcarea.

„Preţul cărnii de porc şi de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. Atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%”, a anuntat Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania.

Cum Romania este dependenta de importuri, preturile s-au marit serios pe fondul cererii uriase din China. Producatorii europeni vand tot mai multa marfa in tarile asiatice afectate de pesta porcina.

„Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie pasăre şi porc, nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne la un preţ pe care buzunarul cetăţeanului român nu şi-l permite. Atragem atenţia că NU fermierii sunt cauza exploziei preţurilor, ei rămân tributari unor politici de piaţă necontrolate şi speculaţiilor unor carteluri comerciale”, se menţionează în comunicat.