Au crescut tarifele de sterilizare a câinilor din Iași

caini-fara-stapan-640x400

Se iau primele masuri pentru a reduce numarul cainilor fara stapani din judetul Iasi. Primaria Iasi impreuna cu Consiliul Judetean au semnat un protocol prin care au fost identificate zonele cu cei mai multi caini fara stapan. Odata sterilizati acestia vor ajunge in padocul de la Tomesti.

Moartea femeii din Bucuresti si ranirea grava a copilului din Botosani sunt doua tragedii pe care autoritatile din Iasi incearca sa le evite pe cat de mult posibil. Astfel, a fost implementat un plan de masuri pentru a gestiona cainii fara stapan din oras si zona metropolitana. Sterilizarea ar fi cea mai buna varianta pentru aceste animale.

Mihai Chirica – Primar Mun. Iasi:

„Propunem si gestionarea tarifelor pentru gestionarea cainilor fara stapan datorita cresterii costurilor cu aceasta activitate. Nu am vrea sa intre intr-un impas, motiv pentru care cresterile vor fi dupa cum urmeaza pentru imobilizarea si prinderea de caini fara utilizarea de substante stupefiante sau psihotrope de la 56 la 86 de lei atunci cand se administreaza si asemenea substante, cresterea este la 118 lei. Pentru sterilizare, costurile la femele creste de la 113 la 202 lei si la masculi de la 95 la 162 de lei. Hrana creste de la 3,23 lei la 3,79 lei, costuri pe care le suporta bugetul local in vederea gestionarii cainilor fara stapan”.

Din pacate, Iasul nu are nicio evidenta a numarului de caini fara stapani de pe raza judetului.

Costel Alexe, Presedinte CJ Iași

„Din pacate, dincolo de aceasta statistica, o parte sunt microcipati, sterilizati, cati sunt vaccinati antirabic,c ati sut microcipati, cati sunt in registre. Nu stie astazi nicio institutie din judetul nostru cam cati caini fara stapan sunt in judetul nostru. Cert e ca vom gasi o solutie astfel incat in functie de marimea comunei sa venim in sprijinul comunitatilor dincolo de acest parteneriat pe care il avem cu ZMI. Va marturisesc ca nu vreau ca judetul nostru sa fie martor al unei tragedii indiferent de ce comunitate ar fi vorba.”

In prezent, sunt 1.200 de caini fara stapan la padocul din Tomesti.