Au ajuns primele teste de salivă la Iași

test saliva

Primele teste de salivă pentru elevi au ajuns la Iași. Lotul conține 290 de mii de teste care urmează sa fie repartizate unităților de învățătmânt începand cu această săptămână. Astfel, după minivacanța din aceste zile vor începe testările odată cu revenirea la ore ale elevilor.

Aceste teste au venit dezasamblate iar responsabilii din scoli si ai parintilor trebuie sa le asambleze. Un kit contine caseta de testare, solutie tampon, punga sau tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din punga a probei, punga pentru deaeuri medicale.

„Astăzi vă prezint testul care va fi distribuit într-o bună parte în școlile din România pentru testarea periodică a elevilor. Trusa are patru componenete. Este vorba despre caseta de reacție, un tub care conține o cantitate mică de lichid în care se va adăuga saliva provenind de la copil, pipeta cu care se realizează această manopera și un capac picurator care va ajuta la distribuirea lichidului care s-a dispersat în caseta de reacție.”, a explicat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Testarea se poate face fie în școală sub supravegherea unui cadru medical, sub coordonarea persoanei care este responsabilă cu această testare la nivelul unității sau se poate face în familie.

„Acum trebuie să așteptăm să vedem, rezultatul testării. Prima linie care se va colora va fi linia de control care arată că testul a fost efectuat corect, iar dacă linia de testare nu se vizualizeaza, este clar ca este vorba despre un test negativ. Daca apar două linii, atunci discutăm de un test pozitiv.”, a adăugat Alexandru Rafila.

Testele vor ajunge în unitățile de învățământ prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene.