ATP Bus, autobuzul electric românesc, ajunge pentru prezentare și testare la Compania de Transport Public Iași SA

ATP-Bus-e-UpCity

ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, anunța în luna mai 2021 lansarea pe piață a autobuzului electric ATP Bus.
ATP Trucks Automobile are omologate până în prezent: basculanta și betoniera Truston 8×4 430 CP, cap tractorul Truston 4×2 480 CP și autobuzul electric ATP Bus.
“De peste 27 de ani ATP Group este ancorat în realitatea de business, astfel că azi se poziționează ca și integrator de produse și sisteme pentru mobilitatea persoanelor și mărfurilor.
ATP Bus, cu omologare europeană, este o reală soluție pentru mobilitate urbană – pentru că orașele nepoluate devin o prioritate în întreaga lume. Poate fi configurat și adaptat cerințelor utilizatorilor iar evaluările obținute în urma numeroaselor testări în țară au fost foarte bune, multe aprecieri din punct de vedere tehnic au fost peste așteptări.” a precizatdl Lucian Varga, Directorul general ATP Motors – distribuitorul produselor ATP Trucks.
Pe tot parcursul anului 2021, ATP Bus a susținut sesiuni de testare fiind prezentat pe rutele clasice în mai multe orașe din România: ORADEA, BRAILA, FAGĂRAȘ, TÎRGU MUREȘ, TURDA, CLUJ-NAPOCA, SIBIU, SIGHIȘOARA, BISTRIȚA, SATU MARE. A avut prezentări și în BUCUREȘTI și în BACĂU.
Dorind să devină parte din procesul de modernizare a transportului public urban în România, ATP Bus este disponibil mai departe pentru teste astfel încât cei interesați, companii publice sau private, pot solicita înscrierea în graficul de prezentare pentru anul în curs. În acest context a ajuns și în IAȘI, pentru următoarele două săptămâni ATP Bus rămânând la dispoziția Companiei de Transport Public Iași SA.
Pe scurt, reamintim câteva caracteristici ale prototipului ATP Bus: are în total 83 de locuri, o lungime de 12,18 m; în varianta de configurație specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați:cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL – gigantul bateriilor EV și furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto. Cu referire la axe menționăm producătorul german ZF AG consacrat pe piața de profil, respectiv pe cei de la DANA GK. Motorul electric al autobuzului este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat prin parteneriatul dintre DANAși Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF.
Confortul pus la dispoziția călătorilor este remarcat încă de la primul pas în ATP Bus: podeaua joasă ce facilitează urcarea. Apoi identificăm trapa de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă și spațiul interior care răspunde nevoilor acestora. ATP Bus are o înălțime confortabilă, o rețea de bări de susținere din inox prevăzute cu protecții antialunecare și pentru confort termic, scaune foarte comode cu tapiserie ergonomică, instalație de climatizare suplimentară pentru sezonul rece.
La nivel de conectivitate, ATP Bus vine cu WI-FI gratuit și cu prize USB cu 2 porturiîncorporate, în dreptul fiecărui set de scaune. Dispune de un monitor, cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.
Cu referire la siguranța oferită de ATP Bus menționăm: sistemul anti-blocare ABS care, în caz de frânare totală, asigură faptul că roțile nu se blochează permanent. Distanța de oprire poate fi redusă semnificativ prin sistemul de frânare electro-pneumatic (EBS) iar sistemul de control electronic al stabilității (ESC) este, de asemenea, în dotarea standard a autobuzului. Sistemul de monitorizare pentru spațiul interior al autobuzului sporește nivelul de siguranță, la nivel subiectiv, atât pentru șofer cât și pentru călători.