Atentie la tantari! Pericol de infectare cu virusul West Nile

Cum ne ferim de tantari?

Sharing is caring!

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi atrag atentia asupra infectarii cu virusul West Nile si ne sfatuiesc sa folosim mijloace de protectie impotriva ţânţarilor. Apariţia acestor insecte,  purtătoare ale virusului periculos, este favorizată  de umezeala generata de precipitaţiile abundente din acest an şi de temperaturile ridicate. Medicii au început să se pregătească pentru eventualele cazuri de infecţie cu West Nile, pentru a asigura analizele de laborator specifice şi asistenţa medicală necesară pentru tratarea acestora.

Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: “Peste 70 la suta din cazuri, chiar daca intepatura transmite acest virus ramane fara simptome clinice. Intr-un numar mai mic de cazuri, aceasta boala, infectia cu West Nile se manifesta clinic si se traduce foarte des prin meningita sau encefalita. Daca ar fi sa ne referim strict la ce resimte pacientul, vorbim despre febra, dureri de cap si varsaturi”.  

Persoanele care au peste 15 ani şi prezintă simptome precum febră, dureri de cap, vărsături sau orice alte semne ale afectării sistemului nervos, e bine să se prezinte cât mai repede la spital pentru a fi diagnosticaţi şi trataţi din timp.

“S-a primit deja o atentionare din partea Ministerului Sanatatii, prin DSP, ca toate persoanele cu varsta de peste 15 ani, in momentul in care preinta aceste simptome, sa recoltam produse patologice specifice in vederea identificarii virusului West Nile”, a adaugat Carmen Dorobat.  

Specialiştii recomandă ca din această perioadă să nu plecăm în vacanţe sau să stăm în aer liber fără să utilizăm loţiune de protecţie contra dăunătorilor şi să purtăm haine cât mai adecvate pentru a ne feri de înţepăturile acestora.

“Trebuie sa nu ne intepe tantarii, sa mergem in zone pe cat posibil controlate si am vazut ca zonele urbane au luat masuri in acest sens iar daca mergem in zone care prezinta un risc, unde tantarii nu au fost indepartati trebuie sa avem solutii, spray-uri sa ne protejam pe noi adultii dar si pe copii”, a completat managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Conform ultimei raportări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul 2018 s-au înregistrat 277 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în toată ţara, iar 42 de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmarea a unor complicaţii cauzate de acesta.

shares