Atentie la relatiile toxice

cuplu

Tot mai multe fete cad victime proxenetilor care apelează în continuare la metoda lover boy. Astazi a avut loc lansarea proiectului „Relatii sanatoase versus capcana relatiilor toxice”. Scopul proiectului este acela de a informare cu privire la dezvoltarea relatiilor sanatoase, consecintele actelor de violenta, modificari legislative in domeniul violentei domestice, modalitati de prevenire a traficului de persoane.

Acest proiect, inițiat de Inspectoratului de Poliție Județean Iași, în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Asociația ROR,  se va derula în perioada august 2021 – iunie 2022.

Oana Roxana Rotaru, psiholog: Ne-am gândit la o serie de work shopuri, întâlniri cu elevii și cu studenții ieșeni, dar și cu cei din comunitatea ieșeană, interesați de acest subiect, iată ”Relația sănătoasă vs Relația Toxică”. Asociația ROR înainte de pandemie a avut un eveniment despre violența domestică întree statistici și realitate și interesul arătat de către studenții ieșeni, m-a motivat atunci să lansez campania relații toxice. 18:14         

Grupul țintă este format din cetățeni, elevi și studenți din jud. Iasi, care vor participa la sesiuni de informare cu privire la caracteristicile unei relații toxice, consecințele violentei domestice și a traficului de persoane.

Anamaria Stamatin, ANTIP Iași: Să știți că limita este foarte subțire. De cele mai multe ori, o poveste de dragoste se sfârșește tragic. Nu de multe ori, traficanții, pentru a eluda legea se căsătoresc cu victimele, știut fiind faptul că atunci când este soție, victima nu mai este obligată să depună mărturie. Deci, panta este destul de abruptă. 21:22

Relațiile toxice își fac apariția în orice moment în viața indivizilor. Acestea pot fi evitate printr-o informare corectă și prin exemple clare care ofera o perspectivă a problemelor care pot apărea în relațiile și interacțiunile pe care le au tinerii acasă, la muncă, pe stradă sau în orice alte locuri.

Simona Hriscu, Asoc. Tineri de succes din Iași: Sprijin, atunci când o persoană nu te sprijină în visurile pe care ți le dorești să ți le îndeplinești, probabil deja se vede foarte clar că est eo relație toxică. Cât și compasiunea probabil este și o caracteristică a unei relații sănătoase. Dacă nu există compasiune, din punctul meu de vedere nu mai există o relație sănătoasă acolo. După cum știm cu toții, o relație toxică este bzată pe abuzuri, nu neapărat abuzuri fizice, cât psihice, de foarte multe ori chiar acestea sunt cele mai des întâlnite.

La nivelul județului Iași, anul trecut, 34 de victime au fost racolate prin oferte de muncă în străinătate. Dintre acestea 12 au ajuns victime prin metoda lover boy. La nivelul județului Vaslui, 17 victime au fost exploatate prin munca in Marea Britanie. 

sursă foto: pixabay