Atenție la neatenție când cumperi o casă în Galați! La ce trebuie să ai mare grijă (P)

casa

Suprafaţa medie locuibilă a unei locuinţe din România a ajuns, anul trecut, la minimul ultimilor 20 de ani, respectiv numai 61,52 metri pătraţi. Faţă de anul precedent, scăderea de 2% nu pare mare, dar trendul este unul îngrijorător, avertizează experții. Pentru a realiza media, s-a folosit suprafaţa totală locuibilă, raportată la numărul total de locuinţe livrate anual, datele fiind disponibile pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.

În ultimii 20 de ani, maximul a însemnat 76 de metri pătraţi pentru o locuinţă nou-livrată, medie înregistrată în anii 2010, 2011 şi 2013, arată Ziarul Financiar, care a realizat calculele.

Reducerea treptată a suprafeţelor locuinţelor noi este pusă, în general, de specialiştii din domeniu pe seama faptului că dezvoltatorii, pentru a face locuinţe pe care să şi le permită mai multă lume și a avea cât mai multe apartamente într-un imobil (implicit încasări mai mari), au eliminat sau au micşorat semnificativ zone precum debaraua sau cămara, ceea ce se vede, în final, în suprafaţa totală a locuinţei. În unele cazuri, însă, se poate vedea că și restul încăperilor sunt mult reduse.

Aproape 68.000 de locuinţe noi au fost date în folosinţă în 2020 la nivelul întregii ţări, mai arată datele INS. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

Prin urmare, atunci când te întrebi, de exemplu, cât costă o casă în Galați, trebuie să ai în vedere și ce spațiu ți se oferă la acei bani. Nu ai vrea să te trezești că ești obligat să-ți iei un pat mai mic pentru dormitor, pentru că nu ai loc să circuli pe lângă el, sau să nu îți încapă masa la bucătărie ori în living. Mare grijă și dacă își dorești un open space, pentru că suprafața aparent mai mare poate fi înșelătoare.

Revenind la prețurile apartamentelor din Galați, acestea sunt pentru toate buzunarele. Astfel vei găsi o casă cu două camere la numai 29.000 de euro, iar cu 3 camere și la 75.000 de euro și la 99.000 de euro. Când vine vorba despre 4 camere, prețul poate urca până la 130.000 de euro, ba chiar 160.000 de euro. Poți găsi însă o locuință cu același număr de încăperi și la 57.000 de euro.

Dacă îți dorești o locuință cu 5 camere, există oferte pentru 122.500 de euro, dar și pentru 135.000 de euro, iar pentru 6 camere, prețul ajunge la 250.000 de euro și chiar 299.000 de euro. La același preț, 300.000 de euro, vei găsi și o vilă cu 9 camere.

O casă cu nu mai puțin de 14 camere, în Mazepa, costă 310.000 de euro, iar una cu 15 camere ajunge la 380.000 de euro.

Lucruri de care să ții cont atunci când alegi un apartament

Așadar, oferta e diversă și trebuie studiată în amănunt. Dacă îți dorești să achiziționezi o locuință, sunt de luat în seamă câteva criterii, pe lângă cele ce țin de amplasare, existența balconului, materiale de construcții sau finisaje.

Mai ales dacă e vorba despre bucătăria deschisă, mare grijă la suprafață, pentru că este prezentată cumulat, atrage atenția Space Sparkle. Practic, suprafața totală, dar și a fiecăreia dintre camere e adesea mult sub standardele în vigoare.

De pildă, în Legea locuinței, există o suprafață minimă pentru luat masa. Aceasta începe de la 2,5 mp în cazul garsonierelor și poate ajunge la peste 6 mp în cazul apartamentelor spațioase.

Apoi, vei observa că a dispărut cămara, dar nimic altceva nu e în loc, iar spațiile de depozitare din casă sunt puține, poate chiar inexistente. Prin urmare, cumpărătorii unor astfel de locuințe (cum sunt mai toate cele noi) vor trebui să îngrămădească lucruri în dormitor (care și așa e mic) sau în sufragerie, care devine astfel și mai mică.

Trebuie avut în vedere faptul că un dulap de haine funcțional are o adâncime de 55-60 cm, iar un spatiu de circulație pe lângă dulap este de 60 cm, de peste 100 cm în cazul holurilor.

Holurile nu par importante, ele părând doar că fac legătura între încăperi. Însă într-un apartament fără spații de depozitare, ele devin foarte importante. Forma lor și modul în care sunt poziționate ușile către camere ar trebui să permită amplasarea a cel puțin unui corp de depozitare de tip dulap și a unui cuier, nu mai vorbm și de un pantofar, pe lângă care să se poată trece confortabil.

Un hol optim ar trebui să aibă peste 160 cm lățime.

Una dintre cele mai importante încăperi din casă este dormitorul. Dezvoltatorii îl gândesc astfel încât pe latura lungă a camerei să încapă patul, eventual un dulap pe unul dintre pereții laterali. Adesea, în calculele lor nu intră o comodă, pe peretele din fața patului, de care e nevoie într-o cameră. Nici nu mai vorbim despre alte piese de mobilier.

Problema acestei mobilări apare atunci când lățimea camerei este mai mică de 310 cm. Un pat normal are de regulă o lungime de aproximativ 210 cm. La aceasta se adaugă un spațiu de trecere prin fața acestuia de minim 60 cm și o comodă cu adâncimea de 50 cm. De aici rezultă că lățimea minimă a unul dormitor cu această configurație ar fi de 310 cm, ceea ce rareori se întâmplă.

Foarte sensibil este și subiectul bucătăriei. Multe bucătării se proiectează în prezent sub minimul funcțional de lățime, adică mai degrabă lungi decât late.

O bucătărie funcțională ar trebui să aibă o lățime a blatului de lucru de 60-62 cm și un spațiu de circulație de minim 90 cm între blat și masa pe care se mănâncă (ideal peste 120 cm), recomandă sursa citată. O masă normală are minimum 70 cm pe latura scurtă, adică suficient pentru a încăpea o persoană. Cumulate, aceste dimensiuni duc la concluzia că lățimea minimă pentru o bucătărie este de 220 cm. Dar orice centimetru în plus va spori confortul.

Așadar, cu ruleta în mână socotește dacă e locuința care ți se potrivește și dacă aceasta răspunde nevoilor tale reale. Nu te lăsa păcălit de planuri și prezentări pompoase, ci vizualizează-te trăind în acel spațiu.