Atac ucrainean asupra unei școli unde se adăposteau militari ruşi. Kievul anunță 400 de morți și 300 de răniți

62314255

Forțele ucrainene au bombardat o școală din Makiivka, în regiunea Doneţk, transformată de ruși în bază militară. Atacul ar fi provocat un număr mare de victime în rândul trupelor ruse.

Departamentul de Comunicații Strategice al Armatei Ucrainei (StratCom) a transmis că 400 de ruși au murit și alți 300 au fost răniți în urma bombardamentului, conform Ukrainska Pravda.

StratCom a publicat pe Telegram și o filmare care arată școala care funcţiona pe post de cazarmă pentru militarii ruşi – complet distrusă.

Administraţia instalată de Moscova în regiunea Doneţk a declarat duminică că cel puţin 25 de rachete au fost trase asupra regiunii în noaptea de Anul Nou, potrivit The Guardian.
Însă rușii susțin că numărul victimelor este semnificativ mai mic. La rândul său, agenţia de ştiri rusă TASS a citat un oficial local instalat de Moscova care a declarat că cel puţin 15 persoane au fost rănite în Makiivka, într-o serie de bombardamente cu rachete Himars, potrivit News.ro.

Într-o altă ştire, TASS îl citează pe şeful instalat la Moscova al aşa-numitei Republici Populare Doneţk (RPD), Denis Puşilin, care spune că sistemele ruseşti de apărare aeriană au interceptat numeroase rachete ucrainene îndreptate spre regiune în noaptea de Anul Nou. „Sistemul nostru de apărare aeriană a funcţionat eficient. În caz contrar, ar fi fost mult mai multe lovituri”, a spus Puşilin.

Un alt oficial din Doneţk instalat la Moscova, Aleksei Kulemzin, a declarat că o „clădire a centrului de creativitate pentru copii şi tineri” a fost avariată în atacurile de la Makiivka. De asemenea, Daniil Bezsonov, un alt oficial de rang înalt susţinut de Rusia în regiune, a declarat că a avut loc o „lovitură masivă” asupra unei şcoli profesionale, care, potrivit informaţiilor preliminare citate de Reuters, servea drept cartier al personalului militar. Au fost morţi şi răniţi, dar numărul exact al victimelor nu este cunoscut, a declarat Bezsonov într-o postare pe Telegram, făcută duminică seara târziu.

Cu toate acestea, surse ucrainene au raportat că numărul victimelor ar fi mult mai mare. Radioul public ucrainean Suspilne a difuzat un reportaj în care susţinea că au murit sute de soldaţi ruşi. „The Guardian” precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent aceste relatări.