Atac fără precedent al Iranului: peste 200 de drone şi rachete au vizat Israelul. Cum au răspuns liderii occidentali

Situaţie fără precedent în Orientul Mijlociu. Iranul a lansat primul atac din istorie asupra Israelului, cu peste 200 de drone şi rachete.

Este alertă în majoritatea oraşelor iar sirenele antiaeriene au sunat toată noaptea. Armata israeliană spune că a interceptat majoritatea proiectilelor însă cere acum o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Principalul ajutor a venit din partea Statelor Unite, iar Biden a discutat prin telefon cu premierul Benjamin Netanyahu.

Zeci de proiectile au fost lansate şi de gruparea libaneză Hezbollah. „Până acum, am interceptat majoritatea rachetelor cu ajutorul sistemelor israeliene. Am interceptat şi continuăm să interceptăm zeci de drone, dar şi rachetele de croazieră şi rachete balistice în afara graniţei Israelului”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană.

Sute de sirene au sunat în majoritatea oraşelor din ţară, inclusiv în Israel, iar oamenii au fost rugaţi să se adăpostească, totul în timp ce sistemele de apărare antiaeriană interceptau dronele. Din păcate, o fetiţă de 7 ani din oraşul israelian Arad, aflat în sud, a fost rănită în urma atacului şi se află în stare gravă la spital.

Alţi 31 de oameni au fost trataţi pentru răni minore sau pentru atacuri de panică. Statele Unite au fost primele care au promis ajutor în apărarea Israelului. Oficialii militari au anunţat că armata americană a doborât unele dintre dronele care urmau să ajungă în Israel. Mai mult, la scurt timp de la lansarea atacului, Joe Biden s-a întâlnit cu echipa de securitate naţională şi a avut apoi o convorbire telefonică cu premierul Benjamin Netanyahu.

Preşedintele american a anunţat oficial că militarii americani au ajutat la eliminarea dronelor şi rachetelor şi a spus că va continua să sprijine Israelul. Mai mult, liderii G7 vor fi convocaţi astăzi de Biden pentru a discuta despre un răspuns pentru Iran. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *