Astra Zeneca cere bani in plus Romaniei si altor tari din UE pentru vaccinurile anti Covid

astrazeneca-tw6

Guvernul a avizat un act normativ care vizează împuternicirea ministrului Sănătății pentru a semna în numele și pentru statul Român mandatarea Comisiei Europene de contestare a facturii pentru costuri suplimentare emisă de Astra Zeneca și pentru a intra în negocieri cu Astra Zeneca.

La aproape trei luni de la finalizarea livrărilor de vaccinuri împotriva Sars-Cov-2, compania Astra Zeneca (APA) a prezentat Comisiei Europene o cerere suplimentară de plată, neanunțată anterior, precizând faptul că, costul final al mărfurilor a fost mai mare decât cel estimat prin prețul pe doză de vaccin prevăzut inițial în APA. Cererea suplimentară se ridică la 148,2 milioane euro, cumulat pentru toate statutele membre implicate. Aceasta constituie o creștere cu 17% (și cu 0,494 euro per doză de vaccin).

Comisia Europeană intenționează să conteste aceste facturi reprezentând costuri suplimentare și a solicitat fiecărui stat membru un mandat pentru a contesta facturile respective emise de Astra Zeneca și pentru a negocia în numele statului respectiv.