Astenia de toamna aglomereaza saloanele de la Socola

Sharing is caring!

Toamna se numara depresiile. Cabinetele Institutului de Psihiatrie Socola sunt pline de pacienti care cer ajutor de specialitate. Unele persoane ajung sa dezvolte depresii cauzate de schimbarile de anotimp, iar daca tratamentul prescris de medicul psihiatru nu este luat la timp sau corect, bolnavul poate ajunge si la tentative de suicid.

Astenia de toamna umple paturile Institutului de Psihiatrie Socola dinIasi, dar si unitatile de primiri urgente din spitale. Pacientiipredispusi la depresia cauzata de schimbarile de temperatura au varste cuprinse intre 30 si 65 de ani, spun psihiatrii. Cei mai multi nu pot dormi, nu mai dau randament la serviciu, refuza sa socializeze si sa manance. Simptomele ca astenia de toamna isi pune amprenta pe sistemul imunitar suntsi starile de lesin.

“Pot sa apara dureri de cap, pina la cefalee, stari de ameteala si o stare de letargie. Suntem mai lenti decat de obicei. Apare retragerea din viata sociala, apar tulburarile de apetit alimentar. Unii dintre noi pot manifesta un apetit exagerat pentru dulciuri si pentru alimente de tip junkfood. Exista o pierdere a libidoului si pot apareastari depresive, stari de tristete, insotite de labilitatiemotionale si, uneori, stari de labilitate, de nervozitate, a carei cauze nu o pot gasi.”, a declarat Andreea Nester, psihiatru Institutul dr. Psihiatrie Socola.

In prima jumatate a anului trecut, aproape 2500 de persoane s-au tratat de depresie, dintre care peste 1700 de pacienti au primit tratament pe patul de spital. Aceleasi date sint valabile si pentru primele luni ale acestui an.

“Daca starile de letargie, starile de somnolenta, acompaniate de nistestari depresive se prelungesc pentru mai mult de doua saptamani si aceste starisint prezente pe perioada intregii zile, e cazul sa ne adresam unui specialist, fie psiholog, fie medic psihiatru, pentru un tratament adecvat. Aceasta boala nu este un moft, ci este o tulburare psihiatrica grava.” a adaugat Andreea Nester, psihiatru Institutul dr. Psihiatrie Socola.

Medicii ne recomanda sa avem grija de sanatateanoastra si sa petrecem cit mai mult timp in aer liber.

In 2017, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi au primit tratament pt diverse forme de depresie 4.600 de pacienti. In 2016, numarul a depasit 5.000 de bolnavi.

 

 

 

shares