Update! Astazi se voteaza bugetul Iasului. Cosette Chichirău: „Deciziile luate in Consilul Local au fost prin furt si inselaciune”/ Viceprimarul Cezar Baciu: „Este strict parerea dumneavoastra, pe care ati impus-o partidului ”

Consiliul-Local-Iasi

Bugetul municipiului Iaşi va fi aprobat astăzi în şedinţă extraordinară.

Spiritele s-au încins în plen:

Cosette Chichirău, deputat USR: „Deciziile luate in Consilul Local au fost prin furt si inselaciune pentru ca iesenii nu au votat pentru asta. Nu! Iesenii au votat pentru USR. Pentru un program poltiic care nu inseamna ce face PNL si PMP in acest Consiliul Local. Ati furat votul iesenilor timp de un an si jumatate. Si il furati in continuare. Furt si inselaciune. Nu este o lovitura la adresa unui partid. Ci la adresa iesenilor si ne plangem ca in aceasta sedinta nu avem prezenta la vot. Ati furat voturile iesenilor! Nu sunt decizii legitime. PNL si PMP nu au obtinut increderea iesenilor. Iesenii nu v-au votat ca sa votati”.

Acestea acuzatii au fost dur criticate de consilierii locali PNL care spun ca cei din USR incurajeaza analfabetismul functional.

Eduard Boz, consilier local PNL: „Este o discrepanta atat de mare intre ceea ce traseaza un partid si de cele mai multe ori, de un  singur om, fie ca este Bodea sau Chichirau si ceea ce trebuie sa se intample in mod normal in Consilul Local. Se dezic si spun ca eu am fost votat pentru a vota ceea ce este bine. Nu pentru ceea ce mi se traseaza”.

Totul a pornit de la faptul ca astazi are loc termenul de judecata in care viceprimarul Cezar Baciu contesta decizia USR Iasi de a-l exclude din partid.

Cezar Baciu, viceprimar: „Imi pare rau, doamna deputat, ca veniti in Consilul Local si acuzati in gura mare de hotie. Este strict parerea dumneavoastra, pe care ati impus-o partidului dumneavoastra insa tin sa va amintesc ca atitudinea dumneavoastra nu s-a schimbat si oamenii care v-au fost alaturi i-ati inlaturat. Si nu ma refer la mine, ci la alte persoane. Dar nu are rost sa discutam aici. Imi pare foarte rau pentru ceea ce am auzit astazi”.

Acuzatiile deputatului USR au fost dur criticate de catre toti membrii PNL.

Mihai Chirica, primarul mun.Iasi: „Nu este bine sa ne jignim. Am avut si eu dispute politice cu membrii de partide dar nu ne-am jignit. Dar fostul meu presedinte de partid nu m-a jignit in niciun fel. Am spus atat ca s-a fracturat legatura noastra ideologica, nu m-ai gandim la fel. Gandirea mea este la Dumnezeu. Eu nu pot sa ma absolv de aceste obligatii pe care le am fata de propria mea constiinta prin urmare tot ceea ce am decis in cariera mea politica a fost cu mintea mea, cu constiinta si buna mea credinta. Imi pare rau ca s-au folosit aceste cuvinte”.

Cu un nivel al cheltuielilor de circa 2,2 miliarde lei, bugetul de dezvoltare ajunge la circa un miliard lei, iar cea mai mare pondere o au proiectele europene. Alaltăieri, consilierii locali au dezbătut peste 170 de amendamente la proiect, timp de 12 ore, în şedinţa comisiilor de specialitate. 

Doar câteva dintre acestea au fost şi aprobate, cele mai multe fiind tot din partea executivului Primăriei. Însă, toate aceste amendamente vor putea fi citite şi votate (individual) din nou în plen. În orice caz, liberalii vor controla ostilităţile în plen, având asigurate 14 dintre cele 27 de voturi posibile, în virtutea alianţei cu PMP şi viceprimarul Cezar Baciu (exclus din USR). În ultimii ani, este pentru prima dată când proiectul de buget este aprobat în luna ianuarie. Astăzi, instanţa ar putea să se pronunţe asupra legimităţii ocupării de către Cezar Baciu a funcţiei de viceprimar.

Care sunt principalele investiţii

În ceea ce priveşte investiţiile, la fel ca în anii anteriori, cele mai importante investiţii sunt realizate din fonduri europene: anul 2023 va consemna închiderea exerciţiului bugetar european 2014 – 2020, astfel că Primăria va trebui să finalizeze toate proiectele UE demarate în această perioadă. Suma aferentă proiectelor UE ajunge la peste 455 milioane lei, contribuţia UE fiind de peste 70%, în timp ce restul banilor provin de la guvern sau reprezintă cofinanţarea locală. În cazul acestor investiţii, cele mai importante rămân proiectele din sectorul transporturilor, în acest an urmând a fi făcute ultimele plăţi pentru cele 32 de tramvaie noi şi 44 de autobuze electrice, astfel că, până la finalul lui 2023, toate aceste vehicule vor fi în circulaţie.

Tot cu bani UE, va începe o nouă etapă pentru reabilitarea reţelelor de termoficare (proiecte de 74 mil. lei), licitaţia fiind în curs de desfăşurare. În cazul bugetului propriu de investiţii, Primăria a alocat sumele necesare pentru începerea unor proiecte aşteptate de mai mult timp de ieşeni. Trei dintre acestea fac referire la modernizarea şos. Bucium, a pasajului Socola şi a pasajului Alexandru cel Bun.

La primul obiectiv pot începe lucrările oricând (contractul a fost semnat în august 2022), iar celelalte două sunt în fază de licitaţie. Un alt proiect care presupune lucrări de o anvergură mai mare este cel privind refacerea Parcului din faţa Teatrului Naţional, investiţie care, în mod normal, ar trebui finalizată anul acesta. În acelaşi timp, vor continua lucrările la locuinţele sociale din Grădinari.