Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Fetelor

girls

Ziua Internaţională a Fetelor promovează drepturile acestora, subliniază inegalităţile de gen şi diversele forme de discriminare şi abuz suferite de tinerele din întreaga lume. Este sărbătorită în fiecare an pe data de 11 octombrie pentru a semnala faptul că adolescentele au dreptul la siguranţă, educaţie, sănătate, nu doar în timpul anilor de formare, ci şi în etapa următoare, cea a maturizării. Dacă sunt susţinute în mod eficient în anii adolescenţei, fetele au potenţialul de a schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori sau lideri politici.

Jumătatea feminină trebuie să devină un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, conflicte politice, creştere economică, prevenirea bolilor etc.  În ultimii  ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea vieţii fetelor, iar eforturile continuă în acest sens.

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia 66/170 prin care a fost declarată ziua de 11 octombrie – Ziua Internaţională a Fetelor. Această zi are drept scop recunoaşterea drepturilor şi problemelor cu care se confruntă fetele în întreaga lume.