Astăzi a fost inaugurată Baia Publică Municipală pentru nevoiași

y

De astazi, persoanele nevoiase din judetul Iasi vor putea beneficia de Baia Publica Municipala, amplasata in cartierul Dacia. Baia Publica include dusuri si masini de spalat pe care persoanele vulnerabile, cu situatii materiale dificile, le pot folosi in mod gratuit, astfel incat sa beneficieze de conditii minimale de igiena si ingrijire personala.

La inițiativa Primăriei Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială nevoiasii ieseni au acum un loc in care isi pot efectua igiena si ingrijirea personala. Baia Publică este amenajată pe o suprafață de circa 200 de metri pătrați în incinta fostului punct termic din strada Buridava nr. 14 din cartierul Dacia. Aici au fost amenajate două zone de dușuri cu câte cinci cabine și vestiare separate, precum și o zonă de spălătorie cu două mașini de spălat și uscător de rufe.

„Este un punct să spunem, în care vrem să asigurăm servicii sanitare pentru cei care se află în grija noastră din punct de vedere social. Sunt persoane destul de munlte, în municipiul Iași pe care le-am inventariat și nu au altă variantă pentru a se întreține zilnic sau săptămânal. Mă refer la persoane care locuiesc în blocuri, care nu sunt racordate nici la sistemul de termoficare și nu au nici gaze naturale. Sunt în special cămine care erau anexate pe lângă diverse întreprinderi din municipiul Iași, dar desființate și au rămas ca locuințe pentru cei care au lucrat sau le-au cumpărat ulterior.” a declarat primarul Mihai Chirica.

Accesul la aceste facilitati este permis doar persoanelor vulnerabile care, din motive financiare, nu beneficiaza de apa calda si nu isi permit produse și servicii de igiena, pe baza de ancheta sociala realizata de inspectorii DAS.

„Centrul va funcționa cu un personal format din trei angajați. Programul cu beneficiarii va fi de la ora 10 la 18, în primă etapă. Bineinteles, ne vom plia în funcție de necesitățile beneficiarilor care vor solicita acest tip de serviciu, iar beneficiarii vor fi persoanele care au venituri reduse. La capitolul persoane fără adăpost vor avea întâietate cele care au probleme de sănătate, bineinteles sub supravegherea personalului care este aici, care va avea nevoie de exemplu de o spitalizarea, iar atunci va trebui să îi asigurăm câteva lucruri de igienă.” a transmis Luminița Munteanu, director executiv Direcția de Asistență Socială.

Cetatenii au fost incantati de ideea unei bai publice pentru persoanele nevoiase, iar ideea de a fi construite mai multe astfel de centre in oras le surade.

„Foarte bine gândită cu baia aceasta, aici în cartier, intre locatari. Sunt foarte mulți debranșați de la căldură și de la apa caldă, pentru că nu au posibilități de plată și ar fi foarte indicat să vină să facă aici o baie. Mai ales că este aproape.” ne-a povestit o ieșeancă.

Beneficiarii pot folosi dușurile de cel mult trei ori pe săptămână, iar mașinile de spălat de maxim două ori pe săptămână. Baia Publică pune la dispoziția acestora produse de igienă (săpun, șampon), prosoape, precum și detergent pentru rufe.