Asociatiile de locatari, lege noua de azi

foto_semnare_document

Chiar daca omul sfinteste locul, convietuirea de la bloc e destul de grea in anumite situatii. Daca vreti ca lucrurile sa mearga ca pe roate, trebuie sa abordati situatia si cu mai multa diplomatie decat pana acum. De astazi intra in vigoare noua lege a asociatiilor de locatari, care vine cu modificari importante. La iasi, presedintii de asociatii contesta legea, care ar spori puterea sefilor de scara si ar incuraja frauda fiscala.

Noua lege a asociatiilor de proprietari a fost publicata in monitorul oficial si se aplica incepind de astazi. Astfel ca, daca vreti sa spargeti un perete din casa si nu anuntati asociatia in termen de 30 de zile, riscati o amenda de pina la 1.000 de lei. Daca demolati un perete de rezistenta si nu aveti acordul vecinilor, primiti o sanctiune de pina la 3000 de lei. Iar daca schimbati apartamentul din rezidential in comercial, va faceti un magazin alimentar sau un cabinet medical in locuinta, puteti lua o amenda de 10 mii de lei, daca nu anuntati autotitatea locala si fiscala. La iasi, unul dintre presedintii de asociatie, care au lucrat la noua lege, spune ca au fost ignorate sfaturile date de cei din teritoriu.

O alta prevedere din lege va obliga sa participati la sedintele din scara blocului sau sa trimitti un inlocuitor. In plus, fondul de rulment, optional pina acum, a devenit obligatoriu. Iar de azi inainte, fie ca va place sau nu trebuie sa ii permiteti accesul in casa presedintelui de asociatie, daca e nevoie de reparatii la bunurile comune cum ar fi tevile de apa calda care trec, pe verticala, prin apartamente. Daca refuzati, sunteti buni de plata iar sanctiunile ustura- pot ajunge pana la 3.000 de lei.

Legea asociatiilor de proprietari aduce schimbari care afecteaza si familiile cu minori. Daca aveti copii cu varsta de pina in 3 ani, sunteti obligati sa ii treceti la intetinere. Pentru un nou nascut sau un bebelus de 5 luni veti plati la fel ca si pentru un adult. Pina acum, copiii pina in 3 ani erau scutiti de plata facturilor de intretinere. Si primarul Iasului a studiat noua lege si sustine ca la Iasi se va infiinta un Centru de Consiliere pentru Asociatiile de Proprietari.

Noua lege a asociatiilor de locatari prevede amenzi usturatoare si pt sefii de bloc sau administratori, daca incalca legea.